Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alexandru Rogobete: "Ministerul Sănătății nu a suspendat nici o clipă lupta împotriva cancerului"

Alexandru Rogobete: "Ministerul Sănătății nu a suspendat nici o clipă lupta împotriva cancerului"

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat în contextul discuțiilor pe care le-a purtat cu reprezentanții bolnavilor de cancer că în maximum două săptămâni, OUG-ul care prevede atât forma îmbunătățită a planului cât și o serie din normele aferente de aplicare va intra în ședința de guvern. 

Alexandru Rogobete: "Ministerul Sănătății nu a suspendat nici o clipă lupta împotriva cancerului"
de Alexandra Dima    |    13 Iul 2023   •   20:32

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete a declarat în contextul discuțiilor pe care le-a purtat cu reprezentanții bolnavilor de cancer că în maximum două săptămâni OUG-ul care prevede atât forma îmbunătățită a planului cât și o serie din normele aferente de aplicare va intra în ședința de guvern. 

”Noi nu am pus între paranteze lupta împotriva cancerului. Indiferent de forma legii care guvernează cadrul de prevenție și tratament al afecțiunilor oncologice, sistemul sanitar are nevoie de finanțare consistentă pentru a reuși să facă față cererilor care vin din partea pacienților cu acest tip de afecțiuni”, a declarat Alexandru Rogobete în contextul protestului organizat astăzi la Ministerul Sănătății. 

”La capitolul finanțare, sistemul public de sănătate traversează cea mai bună perioadă din ultimii 30 de ani: numai din PNRR, Ministerul Sănătății a asigurat investiții specifice în oncologie de 400 mil euro. Aproape 80 de milioane de euro se îndreaptă către 42 secții/compartimente de oncologie”, a mai specificat secretarul de stat. 

Şapte noi centre de radioterapie

Ministrul Rafila a anunțat darea în folosință a 7 centre de radioterapie la Craiova, București, Galați, Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, împreună cu construcția a trei centre noi de tratarea a afecțiunilor oncologice în Timișoara, Constanța și Giurgiu.

”Avem primele trei noi unități medicale programate spre a fi construite în următorii trei ani. În Timișoara Institutul regional de oncologie, în Constanța un spital dedicat cu secții de cardiologie și oncologie și secția de oncologie din Giurgiu. Toate finanțate prin PNRR cu o valoare estimată de cca. 280 de milioane de euro”, a precizat ministrul Rafila într-o declarație de presă.

”Încerc să scot pentru o clipă haina de responsabil al Ministerului Sănătății în managementul proiectelor de investiții în sănătate și să mă pun în locul unui pacient cu afecțiuni oncologice din România. Este o boală cumplită cu un drum de multe ori greu de prezis, plin de obstacole și dificultăți. Sunt momente de optimism, momente de neputință, multe momente de suferință atât pentru pacienți cât și pentru aparținători. De fiecare dată când domnul ministru Prof. Alexandru Rafila a întrunit, la ministerul Sănătății, comisia de specialiști, medici, profesori în tratarea afecțiunilor oncologice, ne-am gândit cum putem scurta efectiv drumul pacienților către tratament și vindecare. Rezultatul este PNCC și normele de aplicare ale acestuia care, repet, vor fi aprobate în cel mai scurt timp posibil”, a clarificat secretarul de stat în ministerul Sănătății Alexandru Rogobete, în contextul protestelor reprezentanților pacienților de cancer. 

×
Parteneri
Razie de amploare în Bucureşti şi Ilfov: peste 720 de amenzi
x close