Antena 3 Actualitate Sănătate Cum ne îmbolnăveşte apa pe care o cumpărăm. Ce alternative sănătoase avem la dispoziție

Cum ne îmbolnăveşte apa pe care o cumpărăm. Ce alternative sănătoase avem la dispoziție

17 Oct 2019   •   09:03
Cum ne îmbolnăveşte apa pe care o cumpărăm. Ce alternative sănătoase avem la dispoziție

Apa îmbuteliată este periculoasă pentru sănătate din cauza substanţei chimice Bisfenol A (BPA), care se găseşte în sticlele de plastic. Aceasta afectează organismul uman, nu doar mediul înconjurător şi fauna. Cei mai expuşi efectelor substanţei sunt copiii mici şi femeile însărcinate. Problema e că nici apa de la chiuvetă nu este întotdeauna cea mai bună.

Potrivit Adevărul, studiile arată că fiecare litru de apă îmbuteliată în sticle de plastic de unică folosinţă conţine între două şi 44 de particule de plastic invizibile, provenite chiar din ambalajul apei. Astfel, experţii atrag atenţia că nu doar planeta este sufocată de plastic, ci şi organismul uman. În 90% din sticlele de apă se află particule mai mici sau mai mari de plastic, pe care le ingerăm, arată o cercetare recentă realizată de experţi de la universităţi din Germania.

Totodată, o cercetare din 2015 realizată de către Agenţia Europeană pentru mediu arată că BPA a ajuns până şi în lichidul amniotic şi laptele matern. Expunerea înainte de naştere la BPA cauzează anxietate, depresie şi hiperactivitate la copii, mai târziu, risc de cancer la sân, în cazul fetelor. Şi studii mai vechi arată că expunerea la BPA afectează sistemul reproductiv, creierul, dar şi procesele metabolice. Experţii UE au stabilit că BPA interferează cu hormonii şi perturbă sistemul endocrin, poate afecta vederea, cauza infertilitate, reacţii alergice, probleme de respiraţie şi creşte riscul de infarct.

Ce alternative sănătoase avem la dispoziție

Este important să verificăm întotdeauna termenul de valabilitate al sticlelor de apă plată sau minerală, precum şi să evităm refolosirea sticlelor din plastic pentru a consuma apă. Mai degrabă, ar fi indicat să achiziţionăm o sticlă din oţel inoxidabil sau din sticlă pe care să o reumplem cu apă filtrată.

Pe lângă impactul asupra sănătăţii, consumul de apă îmbuteliată în plastic ori utilizare de pahare de plastic de unică folosinţă au şi un impact ecologic profund. Astfel, sticlele de sticlă sau de aluminiu, precum şi ulilizarea repetată a unei căni proprii sunt variantele ideale pentru consumul de apă.

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close