Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cum să scapi de răceală în 24 de ore. Farmacist: "Vitamina C nu e de mare ajutor!"

Cum să scapi de răceală în 24 de ore. Farmacist: "Vitamina C nu e de mare ajutor!"

Românii pare că ştiu cum să se trateze de o răceală: fie merg la farmacie, fie iau pastile care i-au făcut bine unei vecine ori apelează la un tratament care a funcţionat anterior.

Cum să scapi de răceală în 24 de ore. Farmacist: "Vitamina C nu e de mare ajutor!"
Sursa foto: Getty Images I Dalibor Despotovic
de Georgiana Adam    |    16 Ian 2024   •   19:00

Toată lumea recunoaște simptomele unei răceli: o durere în gât, tuse și nas care curge, durere de cap sau răguşeală.

Oricum ar fi, răceala ne ţine vreo săptămână, fie că luăm medicamente sau numai ceaiuri cu vitamina C. 

Specialiștii susțin că răceala poate fi alungată în maxim 24 de ore, conform unui nou studiu.

Adulții se pot aștepta să răcească de la două până la trei ori pe an, în timp ce copiii pot răci mai mult de 10 ori. Însă este și o veste bună. 

Cercetătorii au descoperit cum putem scăpa de strănutat, tuşit sau febră în cel mult 24 de ore.

Cum să scapi de răceală în doar 24 de ore

Deși nu există o modalitate dovedită de a scăpa de răceală, există câteva remedii care pot ajuta la ameliorarea simptomelor cu care vă confruntați, explică Thorrun Govind, un cunoscut farmacist din Marea Britanie.

"Dar esențialul pentru a-ţi îmbunătăți starea este multă odihnă, somn și apă; acest lucru va oferi sistemului tău imunitar cea mai bună șansă", spune farmacista.

Hidratarea este întotdeauna esențială, dar este și mai importantă atunci când ești răcit sau ai gripă. 

"Dacă nu sunteți un fan al apei, încercați să beți niște suc de fructe sau dovlecei – lucrul important aici este să evitați deshidratarea", adaugă ea.

Nu uita că atunci când eşti răcit, pierzi și apă din cauza congestiei și a febrei.

Farmacist: Gargara cu apă sărată, de un real folos

Deși mulți cred că vitamina C ajută împotriva răcelii, v-ați înșelat! Există alte remedii benefice care luptă împotriva simptomelor enervante cauzate de răceală.

Potrivit Penn Medicine, apa sărată poate ajuta la uciderea bacteriilor, ameliorează durerea și slăbește mucusul, ajutând la ameliorarea simptomelor răcelii. 

"Încearcă să faci gargară cu puțină apă și sare pentru a trata durerile de gât. 

Pentru a face acest lucru, dizolvați o jumătate de linguriță de sare într-un pahar de apă caldă, faceți gargară cu soluția, apoi scuipați-o. Repetați de câte ori doriți", susține Thorrun Govind.

Pentru cei care doresc să își ușureze nasul înfundat, încercați câteva medicamente decongestionante, spray-urile nazale funcţionează mult mai repede decât comprimatele.

"Asigură-te că nu folosești aceste spray-uri mai mult de cinci zile", avertizează ea, "întrucât folosirea lor mai mult timp îți poate bloca nasul mai mult, chiar și după ce infecția a dispărut".

Cel mai bun mod de a ameliora durerile pe care le avem adesea la răceală este să luăm paracetamol și ibuprofen, adaugă expertul.

Farmacist: Există foarte puține dovezi care arată că vitamina C ajută la răceală

"Unii oameni iau vitamina C, dar există foarte puține dovezi care să sugereze că aceasta ajută în cazul unei răceli", mai susţine farmacista.

Un alt produs popular pentru răceală și gripă printre pacienți este echinaceea.

Echinaceea este o plantă despre care experții credeau cândva că stimulează sistemul imunitar pentru a lupta mai eficient împotriva infecțiilor virale.

Thorrun a mai precizat faptul că nu aveți nevoie de antibiotice dacă sunteți răcit, deoarece răcelile sunt, de fapt, virusuri, iar antibioticele sunt eficiente doar împotriva bacteriilor.

La fel ca în cazul tuturor bolilor, atunci când vine vorba de o răceală, prevenirea este mai bună decât vindecarea. 

Pentru a evita răceala, spălați-vă pe mâini în mod regulat, în special înainte de a vă atinge nasul sau gura, potrivit thesun.co.uk.

×
Subiecte în articol: raceala vitamina c gargara Thorrun Govind
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close