Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cardiolog: Bărbații sunt mai predispuși la infarct, până la vârsta de 50 de ani. Află cum să previi

Cardiolog: Bărbații sunt mai predispuși la infarct, până la vârsta de 50 de ani. Află cum să previi

Infarctul miocardic acut este o urgență medicală care apare atunci când una sau mai multe dintre arterele care alimentează inima cu sânge sunt îngustate sau blocate complet. Mușchiul cardiac nu mai primește sânge cu oxigen și nutrienți și începe să moară.

Cardiolog: Bărbații sunt mai predispuși la infarct, până la vârsta de 50 de ani. Află cum să previi
de Georgiana Adam    |    23 Iul 2021   •   14:23

Procesul prin care se ajunge la infarct miocardic este unul complex, cu durată lungă și poartă numele de ateroscleroză. Această afecțiune începe prin depunerea și acumularea de compuși chimici care circulă prin sânge în peretele arterelor.

Astfel de produși sunt grăsimile din sange sau diverși compuși ce intră în circulația sanguină în urma fumatului.

”Această depunere este favorizată și întreținută de alte afecțiuni, cum ar fi de exemplu hipertensiunea sau diabetul zaharat. Odată inițiată, ea progresează (mai rapid sau mai lent) până la obstrucționarea completă a vasului.

Poate fi bruscă, așa cum se întamplă în infarctul miocardic acut, cand placa de aterom se rupe și se formează un cheag de sânge care înfundă imediat vasul sau poate fi o progresie mai lentă, însoțită de simptome tipice, care poartă numele de angină pectorală” explică dr. Iulian Călin, medic cardiolog la ARES.

Factorii care contribuie la formarea și progresia aterosclerozei, până la evenimentul final – infarctul miocardic acut - poartă denumirea de factori de risc cardiovasculari (FRCV). Aceștia sunt:

• Ereditatea (dacă rude de gradul I au suferit un infarct la o vârstă mai mică de 55 ani pentru sexul masculin și sub 65 de ani la sexul feminin)

• Sexul (barbații sunt mult mai predispuși la această afecțiune, în comparație cu femeile, în special până la vârsta de 50 ani)

• Fumatul (inclusiv fumatul pasiv)

• Obezitatea

• Sedentarismul

• Hipertensiunea arterială

• Colesterolul și trigliceridele peste valorile normale

• Diabetul zaharat

• Factori psihoemoționali (cum ar fi stresul profesional și personal, depresia)

Angioplastia coronariană este tratamentul de urgență în cazul unui infarct. Totuși, este de preferat ca această procedură să fie făcută înainte ca arterele coronare să se închidă complet.

Așadar este necesar ca pacientul să se adreseze cât mai repede medicului atunci când resimte durere în piept brusc instalată, ce poate iradia și în spate, la baza gâtului, pe brațe sau poate fi resimțită ca o arsură care nu cedează.

În ceea ce priveste preventia infarctului miocardic, aceasta constă în adoptarea unui stil de viață sănătos care începe cu mișcare zilnică (mers pe jos cel putin 45 minute zilnic), regim alimentar variat și echilibrat, cu consum redus de grasimi saturate, renunțarea la fumat și vizita la medicul de familie anual pentru masurarea tensiunii arteriale și analize de sânge.

La ARES poți beneficia de consult cardiologic complet, care include consultație, EKG (electrocardiogramă) și ecografie cardiacă.

Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale naționale și internaționale.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close