Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Zeci de bebeluşi au ajuns la orbire din cauza tratamentelor necorespunzătoare

Zeci de bebeluşi au ajuns la orbire din cauza tratamentelor necorespunzătoare

Sute de copiii din România ajung anual la retinopatie de prematuritate din cauza tratamentelor neadecvate. Afecțiunile pulmonare sau neurologice apar din cauza oxigenului administrat fără măsură.

Zeci de bebeluşi au ajuns la orbire din cauza tratamentelor necorespunzătoare
Sursa foto: Gettyimages | Christopher Furlong / Staff
de Ioana Mircea    |    27 Oct 2022   •   11:22

România este ţara unde nou-născuţii ajung la retinopatie, cu grave probleme pulmonare şi neurologice din cauza oxigenului administrat fără măsură. Acesta este avertismentul medicilor care îngrijesc copiii în secţiile de Terapie Intensivă.

În ultimii ani peste 60 de bebeluşi cu retinopatie au ajuns la orbire. Doar 20 din cele 60 de centre de reanimare pentru nou-născuţi din ţara noastră au dispozitive care dozează corect cantitatea de oxigen.

Este şi cazul Mariei pe care am găsit-o în Secţia de Terepie Intensivă a Spitalului Marie Curie. Înainte să ajungă aici a fost la o maternitate din ţară, acolo unde ar fi primit oxigen în cantităţi mai mari decât ar fi avut nevoie.

"Are probleme cu vederea, ea a venit cu retinopatie n stadiul doi, trei şi la noi a degresat fără un tratament oftalmogic şi acum este stadiul 1. Cel mai probabil nutriție deficitară şi mult oxigen", a declarat Andreea Gogoncea, medic neonatolog.

Din păcate 60 de bebeluşi cu retinopatie de prematuritate au ajuns la oribire, în ultimii ani, spun medicii. Cea mai mare problemă este lipsa echipamentelor care ajută la administrarea corectă a oxigenului.

"Nu am avut blendere suficiente în maternităţi, nu am avut echipamente suficiente şi acum le rezolvăm. Prea mult oxigen înseamnă o dezvoltare anormală a veselor retiniene, o vascularizare anormală şi în final, fără tratament poate ajunge la desprinderea retinei", a explicat Cătălin Cîrstoveanu, şef Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi Marie Curie.

Dispozitivele medicale care ajută la dozarea corectă a oxigenului lipsesc şi din echipajele medicale de urgenţă. Doar 10 au fost dotate anul acesta cu astfel de echipamente. Autorităţile promit 12 unităţi mobile de terapie intensivă neonatală prin Planul Naţional de Rezilienţă, dotarea a 90 de paturi existente cu ehipamente medicale, dar şi alte 124 de paturi noi de ATI.

×
Subiecte în articol: bebelus
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close