Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Vaccinul pentru combaterea variolei maimuței ajunge și în România. Ministerul Sănătății va cumpăra câteva sute de doze

Vaccinul pentru combaterea variolei maimuței ajunge și în România. Ministerul Sănătății va cumpăra câteva sute de doze

România va cumpăra aproximativ 1.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Vaccinul pentru combaterea variolei maimuței ajunge și în România. Ministerul Sănătății va cumpăra câteva sute de doze
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    23 Mai 2022   •   11:43

„E vorba de vaccinul împotriva variolei, imunizarea e încrucișată și pentru variolă și maimuță. Vaccinarea poate fi o soluție punctuală în cazul contacților informați în maxim 4 zile de la contactul infectant”, a declarat ministrul Rafila.

Anunțul ministrului vine în contextul în care tot mai multe țări înregistrează infectări cu această boală, iar Belgia a introdus carantina obligatorie pentru pacienții infectați.

România nu a înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire. În momentul de față, stocul de vaccinuri este unul de siguranță, spun specialiștii din sănătate.

Potrivit OMS, „variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană. Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului. Există două tipuri de virus variolei maimuței, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală).

Deși tipul vest-african al virusului variolei maimutei duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată. În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.”

Citește și: Ministerul Sănătății, informare despre cazul de variola maimuței în România

Simptomele acestei boli includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Specialiștii de la OMS mai precizează că variola maimuței „nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate că variola maimutei nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.”

 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close