Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Studiu despre Eritritol | Cunoscutul îndulcitor a fost asociat cu atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale: "Gradul de risc nu a fost modest"

Studiu despre Eritritol | Cunoscutul îndulcitor a fost asociat cu atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale: "Gradul de risc nu a fost modest"

Înlocuitorul zahărului numit Eritritol, comercializat ca atare sau folosit ca ingredient pentru îndulcitori naturali precum ștevia și în produsele keto, cu conținut redus de zahăr, a fost asociat cu formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, atac de cord și deces, potrivit unui studiu recent.

Studiu despre Eritritol | Cunoscutul îndulcitor a fost asociat cu atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale: "Gradul de risc nu a fost modest"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    18 Oct 2023   •   19:15

"Gradul de risc nu a fost modest", a declarat autorul principal al studiului, Dr. Stanley Hazen, director al Centrului pentru diagnostic și prevenire cardiovasculară de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute, citat de CNN.

Persoanele cu factori de risc existenți pentru bolile de inimă, cum ar fi diabetul, au fost de două ori mai susceptibile de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă aveau cele mai ridicate niveluri de eritritol în sânge, potrivit studiului, publicat la 27 februarie în revista Nature Medicine.

"Dacă nivelul de eritritol din sânge era în primii 25% în comparație cu ultimii 25%, exista un risc de aproximativ două ori mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral", a declarat Hazen. "Este la egalitate cu cei mai puternici factori de risc cardiac, cum ar fi diabetul".

Cercetările suplimentare de laborator și pe animale prezentate în lucrare au arătat că eritritolul pare să determine trombocitele din sânge să se coaguleze mai ușor. Cheagurile se pot desprinde și se pot deplasa spre inimă, declanșând un atac de cord, sau spre creier, declanșând un accident vascular cerebral.

"Acest lucru sună cu siguranță ca un semnal de alarmă", a declarat Dr. Andrew Freeman, director al departamentului de prevenție cardiovasculară și wellness de la National Jewish Health, un spital din Denver, care nu a fost implicat în cercetare.

"Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării eritritolului", a spus Freeman. "În mod evident, este nevoie de mai multe cercetări, dar din abundență de precauție, ar putea avea sens să limitați eritritolul în dieta dumneavoastră pentru moment."

Ca răspuns la studiu, Calorie Control Council, o asociație a industriei, a declarat pentru CNN că "rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetare științifică care arată că îndulcitorii cu conținut redus de calorii, precum eritritolul, sunt siguri, așa cum reiese din permisiunile de reglementare la nivel mondial pentru utilizarea lor în alimente și băuturi", a declarat Robert Rankin, de la consiliu, într-un e-mail.

Rezultatele "nu ar trebui să fie extrapolate la populația generală, deoarece participanții la intervenție prezentau deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare", a spus Rankin.

Asociația Europeană a Producătorilor de Polioli a refuzat să comenteze, spunând că nu a analizat studiul.

Legătura dintre eritritol și problemele cardiovasculare

Descoperirea legăturii dintre eritritol și problemele cardiovasculare a fost pur accidentală, a declarat Hazen: "Nu ne-am așteptat niciodată la acest lucru. Nici măcar nu am căutat-o".

Cercetarea lui Hazen a avut un obiectiv simplu: să găsească substanțe chimice sau compuși necunoscuți în sângele unei persoane care ar putea prezice riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces în următorii trei ani. Pentru a face acest lucru, echipa a început să analizeze 1.157 de probe de sânge la persoane cu risc de boli de inimă, recoltate între 2004 și 2011.

"Am găsit această substanță care părea să joace un rol important, dar nu știam ce este", a spus Hazen. "Apoi am descoperit că era eritritol, un îndulcitor".

Corpul uman creează în mod natural eritritol, dar în cantități mici care nu ar explica nivelurile pe care le-au măsurat, a spus el.

Pentru a confirma descoperirile, echipa lui Hazen a testat un alt lot de probe de sânge de la peste 2.100 de persoane din Statele Unite și alte 833 de probe colectate de colegi din Europa până în 2018. Aproximativ trei sferturi dintre participanții din toate cele trei populații sufereau de boli coronariene sau de hipertensiune arterială, iar aproximativ o cincime aveau diabet, a spus Hazen. Peste jumătate erau bărbați și aveau între 60 și 70 de ani.

În toate cele trei populații, cercetătorii au descoperit că nivelurile mai ridicate de eritritol au fost legate de un risc mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces în decurs de trei ani.

Dar de ce? Pentru a afla, cercetătorii au făcut teste suplimentare pe animale și în laborator și au descoperit că eritritolul "provoca o tromboză sporită", sau coagularea în sânge, a spus Hazen.

Coagularea este necesară în corpul uman, altfel am sângera până la moarte în urma tăieturilor și rănilor. Același proces se întâmplă în mod constant și la nivel intern.

"Vasele noastre de sânge sunt mereu sub presiune, iar noi izvorâm scurgeri, iar trombocitele din sânge astupă în mod constant aceste găuri tot timpul", a spus Hazen.

Cu toate acestea, dimensiunea cheagului realizat de trombocite depinde de mărimea declanșatorului care stimulează celulele, a spus el. De exemplu, dacă declanșatorul este de doar 10%, atunci veți obține doar 10% dintr-un cheag.

"Dar ceea ce observăm cu eritritolul este că trombocitele devin super-reactive: Un stimulent de doar 10% produce 90% până la 100% din formarea unui cheag", a spus Hazen.

"Pentru persoanele care sunt expuse riscului de coagulare, atac de cord și accident vascular cerebral – cum ar fi persoanele cu boli cardiace existente sau persoanele cu diabet – cred că există suficiente date aici pentru a spune să stea departe de eritritol până când se fac mai multe studii", a spus Hazen.

Testele de sânge au urmărit legătura dintre nivelurile de eritritol și riscul de coagulare

Într-o ultimă parte a studiului, opt voluntari sănătoși au băut o băutură care conținea 30 de grame de eritritol, cantitatea pe care o consumă mulți oameni din SUA, a precizat Hazen, potrivit National Health and Nutrition Examination Survey, care examinează anual nutriția americanilor.

Testele de sânge efectuate în următoarele trei zile au urmărit nivelurile de eritritol și riscul de coagulare.

"Treizeci de grame au fost suficiente pentru a face ca nivelurile de eritritol din sânge să crească de o mie de ori", a spus Hazen. "A rămas ridicat peste pragul necesar pentru a declanșa și a crește riscul de coagulare pentru următoarele două-trei zile".

Cât de mult înseamnă 30 de grame de eritritol? Echivalentul consumului unei cupe de înghețată keto, a spus Hazen.

"Dacă vă uitați la etichetele nutriționale de pe multe înghețate keto, veți vedea „zahăr reducător” sau „alcool de zahăr”, care sunt termeni pentru eritritol. Veți descoperi că o cupă tipică are undeva între 26 și 45 de grame în ea", a spus el.

"Coautorul meu și cu mine am mers la magazinele alimentare și ne-am uitat la etichete”, a spus Hazen. 'A găsit o dulceață' comercializată pentru persoanele cu diabet care avea aproximativ 75 de grame de eritritol".

Nu există o "doză zilnică acceptată", sau DZA, fermă, stabilită de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară sau de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, care consideră că eritritolul este general recunoscut ca fiind sigur.

"Știința trebuie să se aplece mai adânc asupra eritritolului și în grabă, deoarece această substanță este disponibilă pe scară largă chiar acum. Dacă este dăunătoare, ar trebui să știm despre ea", a declarat Freeman de la National Jewish Health.

Hazen a fost de acord: "În mod normal, nu mă urc pe un piedestal și nu trag un semnal de alarmă", a spus el. "Dar acesta este un lucru pe care cred că trebuie să îl analizăm cu atenție".

Ce este eritritolul și unde este folosit

La fel ca sorbitolul și xilitolul, eritritolul este un alcool de zahăr, un carbohidrat care se găsește în mod natural în multe fructe și legume. Acesta are aproximativ 70% din dulceața zahărului și este considerat cu zero calorii, potrivit experților.

Fabricat artificial în cantități masive, eritritolul nu are un gust persistent, nu crește glicemia și are un efect laxativ mai puțin pronunțat decât alți alcooli de zahăr.

"Eritritolul arată ca zahărul, are gust de zahăr și puteți coace cu el", a declarat Hazen, care conduce, de asemenea, Centrul pentru microbiom și sănătate umană al Clinicii Cleveland.

"A devenit iubitul industriei alimentare, un aditiv extrem de popular pentru produsele keto și alte produse cu conținut scăzut de carbohidrați și alimente comercializate pentru persoanele cu diabet", a adăugat el. "Unele dintre alimentele etichetate pentru diabet pe care le-am analizat aveau mai mult eritritol decât orice alt element în greutate".

Eritritolul este, de asemenea, cel mai mare ingredient în greutate în multe produse „naturale” din stevia și din fructe de pădure, a declarat Hazen. Deoarece stevia și monkfruit sunt de aproximativ 200 până la 400 de ori mai dulci decât zahărul, este necesară doar o cantitate mică în orice produs. Cea mai mare parte a produsului este reprezentată de eritritol, care adaugă aspectul cristalin asemănător zahărului și textura pe care o așteaptă consumatorii.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close