Antena 3 CNN Actualitate Sărbătoare la Iaşi. S-au împlinit 151 de ani de la Unirea Principatelor

Sărbătoare la Iaşi. S-au împlinit 151 de ani de la Unirea Principatelor

Sărbătoare la Iaşi. S-au împlinit 151 de ani de la Unirea Principatelor
Sursa foto: Unirea Principatelor
24 Ian 2010   •   12:22

Zi de sărbătoare duminică, cu puternice rezonanţe istorice. Se împlinesc 151 de ani de la Unirea Principatelor. La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost votat, unanim, Domn al Moldovei şi Domn al Ţării Româneşti, de Adunările Elective ale celor două principate, mai întâi de cea de la Iaşi, apoi şi de cea de la Bucureşti. Aşa s-a înfăptuit Unirea aşteptată de veacuri, după moartea lui Mihai Viteazul, ucis mişeleşte de în 1601, pe Câmpia Turzii.

Cele mai importante manifestări au fost pregătite la Iaşi. Evenimentele au loc în Piaţa Unirii, iar invitaţi de seamă sunt preşedintele Traian Băsescu dar şi preşedintele Senatului Mircea Geoană. La eveniment au mai participat vicepreşedintele PDL şi preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Simirad, prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Tomaşeschi.

Manifestările organizate cu această ocazie au debutat duminică dimineaţă, în faţa unui număr redus de participanţi. La Iaşi se înregistrau duminică -25 de grade Celsius.

Duminică seară va fi lansat proiectul care vizează transformarea zilei de 24 ianuarie în zi de sărbătoare naţională.

În cursul serii de duminică, la sediul Primăriei din Iaşi va fi lansat proiectul care vizează declararea zilei de 24 ianuarie drept zi de sărbătoare naţională. Manifestările de la Iaşi dedicate Zilei Unirii se vor încheia duminică seară cu retragerea cu torţe a militarilor pe Bulevardul Ştefan cel Mare, după care, în Piaţa Palatului Culturii, este programat un concert de muzică populară susţinut de artiştii Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, Laura Lavric şi ansamblul "Busuioc Moldovenesc".



Antena3.ro

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close