Antena 3 CNN Actualitate Scandal diplomatic de amploare. Rogozin cere „măsuri dure de retorsiune”, aleșii ruși vor interzicerea avioanelor românești deasupra Rusiei

Scandal diplomatic de amploare. Rogozin cere „măsuri dure de retorsiune”, aleșii ruși vor interzicerea avioanelor românești deasupra Rusiei

Scandal diplomatic de amploare. Rogozin cere „măsuri dure de retorsiune”, aleșii ruși vor interzicerea avioanelor românești deasupra Rusiei
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Iul 2017   •   14:04

Scandalul diplomatic între România și Federația Rusă ia amploare. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin cere interzicerea avioanelor românești peste Rusia, într-o nouă declarație în care denunță ”cascadoria rușinoasă a românilor” și cere o analiza a Moscovei asupra incidentului, urmată de "măsuri dure de retorsiune" împotriva României.

"Tonul aspru al afirmațiilor mele reflectă emoțiile pe care le-am avut în legătură cu ce li s-a întâmplat pasagerilor avionului nostru. Cei mai multi pasageri reveneau acasa. M-am deplasat de fiecare data în R.Moldova cu avioane comerciale ruse. Cascadoria rusinoasa a romanilor si a Guvernului moldovean necesita o analiza atenta si masuri dure si precise de retorsiune!", a avertizat vicepremierul rus, într-o declarație pentru agenția TASS.

Oficialul rus a estimat că ţările occidentale “nu se vor împăca niciodată” cu aspiraţiile Rusiei de a fi o ţară liberă şi puternică. “Au fost destul de mulţumiţi cu Rusia ameţită a anilor ’90, dar nu se vor împăca niciodată cu voinţa noastră de a liberi şi puternici”, a subliniat el.

Oficialii ruși cer interzicerea avioanelor românești deasupra Rusiei

Oleg Nilov, vicepreşedintele facţiunii partidului "Rusia Justă" din Duma de Stat (camera inferioară), a propus sâmbătă ca toate avioanele române cu destinaţia Rusia să fie întoarse din drum, până când ambasadorul României la Moscova nu se va prezenta la sediul Ministerului de Externe rus cu o explicaţie privind incidentul în care a fost implicat avionul de linie la bordul căruia se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin, scrie presa rusă, citată de Agerpres.

În acelaşi timp, Rusia trebuia să adopte "măsuri în oglindă" în legătură cu acest incident, a declarat Aleksei Juravliov, deputat din partea formaţiunii "Rodina" (Patria) din Dumă, conform agenţiei de presă citate. 

Ministrul adjunct de externe rus Grigori Karasin a declarat că Rusia doreşte să audă mai întâi explicaţiile din partea română în legătură cu decizia de a interzice avionului în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian al României în drum spre Chişinău, înainte de a ridica problema unor posibile măsuri de retorsiune.

Deputatul Aleksei Juravliov a spus că a cerut expulzarea ambasadorului, fără să precizeze clar dacă este vorba de ambasadorul Republicii Moldova sau de cel al României. 

Însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, a fost convocat vineri după-amiază la MAE al Rusiei pentru a i se aduce la cunoştinţă reacţia autorităţilor ruse.

România nu a fost de acord ca avionul în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să traverseze spaţiul aerian al ţării noastre, Ministerul Afacerilor Externe anunțând că motivele deciziei nu pot fi detaliate. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin se deplasa vineri spre Chişinău. 

Rusia a adresat un protest României în legătură cu interdicţia de survol

Vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chişinău şi apoi în Transnistria a eşuat vineri din cauza refuzului României de a permite avionul de linie să traverseze spaţiul său aerian, notează agenţia de presă TASS. 

Potrivit companiei aeriene S7, cursei regulate S7-157 pe ruta Moscova-Chişinău i-a fost interzis accesul în spaţiul aerian al României de către serviciul de gestionare a traficului aerian pe motiv că la bordul său se afla o "persoană de pe lista cu sancţiuni" a UE. Dmitri Rogozin este unul dintre oficialii ruşi care au interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană. 

Dmitri Rogozin: „Data viitoare voi zbura la bordul unui bombardier Tu-160

Avionul s-a întors la Minsk, după care vicepreşedintele Rogozin a pornit spre Moscova cu un zbor regulat "Aeroflot" din capitala belarusă. 

Rusia califică refuzul autorităţilor române de a nu permite survolul avionului în care se afla vicepremierul Dmitri Rogozin drept un gest antirusesc grosier, la limita huliganismului internaţional, a reacţionat şi ministrul de externe adjunct rus, Grigori Karasin, citat de RIA Novosti. 

Dmitri Rogozin era aşteptat la Chişinău de preşedintele Igor Dodon, împreună cu care urma să participe la o ceremonie organizată la Tighina, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea misiunii de menţinere a păcii în Transnistria.

×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close