Antena 3 CNN Actualitate Scandal după rețeta Sky News: Reportaj italian despre un fals trafic de arme, anchetat de justiţia bosniacă

Scandal după rețeta Sky News: Reportaj italian despre un fals trafic de arme, anchetat de justiţia bosniacă

Scandal după rețeta Sky News: Reportaj italian despre un fals trafic de arme, anchetat de justiţia bosniacă
Sursa foto: Foto: pixabay.com
08 Oct 2016   •   09:21

Cinci persoane au fost arestate, fiind suspectate de justiţia bosniacă de încasarea unor bani pentru a juca rolul unor falşi traficanţi de arme care şi-ar vinde marfa jihadiştilor în reportajul unui jurnalist italian, care însă a dezminţit că şi-ar fi 'trucat' materialul, informează AFP și Agerpres.

”Persoanele care apar în imagini au fost identificate şi s-a stabilit că nu sunt presupuşi traficanţi de arme”, precizează într-un comunicat parchetul din Sarajevo care anchetează faptele legate de terorism şi de criminalitatea organizată.

”Nu avem încă o imagine completă, dar dispunem de indicii şi mărturii”, a declarat într-o conferinţă de presă Vahidin Sahinpasic, responsabil al poliţiei criminaliste bosniace. Potrivit lui, jurnalistul autor al reportajului este considerat 'suspect'.

Difuzarea unui reportaj de 19 minute, intitulat ”Acolo unde Statul Islamic cumpără arme pentru a lovi Europa” (Dove ISIS compra le armi per colpire l'Europa)- în 2 octombrie pe canalul de televiziune 'Italia 1' - a declanşat o anchetă în Bosnia pentru găsirea traficanţilor.

Dar vineri, parchetul a afirmat că ”povestea relatată de jurnalistul italian este falsă”.

”Jurnalistul italian a plătit nişte persoane pentru a juca roluri în scene simulate”, afirmă parchetul, potrivit căruia aceşti suspecţi trăiesc în condiţii precare şi sunt ”cunoscuţi drept consumatori de droguri”.

”Întrucât reportajul respectiv a afectat imaginea Bosniei în materie de luptă împotriva terorismului, autorităţile italiene au fost informate despre aceasta”, menţionează comunicatul parchetului.

Citat de canalul de televiziune Balkans N1, jurnalistul italian Luigi Pelazza, autor al reportajului, a respins acuzaţiile, explicând că nu avea ”niciun motiv să trucheze nimic”.

”Au spus că filmează un documentar, cu personaje fictive”

Scandalul este similar celui din România, unde jurnaliștii britanici de la Sky News susțin că au filmat un reportaj despre traficanți de arme. Anchetatorii români au dovedit, însă, că românii au fost plătiți să apară în contextul cerut de britanici, mai mult, aceștia au primit de la britanici inclusiv ”recuzita” necesară unor traficanți.

Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics au fost arestați  pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close