Antena 3 CNN Actualitate Scandal în interiorul DNA din cauza unor date false

Scandal în interiorul DNA din cauza unor date false

Scandal în interiorul DNA din cauza unor date false
Sursa foto: foto: captura Antena 3
22 Ian 2017   •   12:16

Este scandal în interiorul Direcției Naționale Anticorupție după ce procurorul-șef, Laura Codruța Kovesi, ar fi prezentat date false despre dosarele restituite definitiv de instanță procurorilor.

După ce jurnaliștii de la ''Lumea Justiției'' (luju.ro) au prezentat cazul judecătoarei Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea, acum și angajații DNA au trimis un comunicat în care recunosc că șefa lor, Laura Codruța Kovesi, a prezentat date greșite.

"Datele statistice aferente anului 2016 se află în curs de validare şi de centralizare, în vederea întocmirii Raportului anual de activitate care va fi prezentat, ca în fiecare an, la sfârşitul lunii februarie 2017. În procesul de colectare a datelor, dintr-o regretabilă eroare, un angajat al DNA a prezentat o statistică a dosarelor restituite definitiv, aferentă ultimelor şase luni ale anului 2016 (cel de-al doilea semestru) pe care a intitulat-o ca fiind aferentă întregului an 2016. Într-adevăr, în ultimele şase luni ale anului 2016, la DNA nu s-a înregistrat nicio restituire definitivă", arată comunicatul de presă al Direcției Naționale Anticorupție.

Sursa citată subliniază că "DNA face o verificare riguroasă a tuturor datelor statistice, în funcţie de toate criteriile de evaluare, înainte de publicarea lor în Raportul de activitate pe anul 2016". 

"Menţionăm că, la criteriul "restituiri definitive", pe anul 2015 s-a dispus restituirea definitivă în 4 dosare, iar în anul 2014 tot în 4 dosare. Restituirea dosarului la procuror vizează completarea urmăririi penale în conformitate cu precizările făcute de judecătorul de cameră preliminară şi nu echivalează cu exonerarea de răspundere penală a inculpatului. În unele situaţii restituirea poate să vizeze şi aspecte de formă ale rechizitoriului", precizează DNA. 

Reporterul Antena 3 Roxana Ciucă are mai multe date despre acest scandal.

Informațiile au fost comentat în ''Ediția de weekend'' de la Antena 3 de avocatul Lucian Bolcaș și Daniel Savu, fost membru în Comisia SRI.

 

×
Subiecte în articol: DNA Laura Codruta Kovesi
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close