Antena 3 CNN Actualitate Scandal privind strategia energetică a României

Scandal privind strategia energetică a României

Scandal privind strategia energetică a României
30 Mai 2019   •   17:30

Ministerul Mediului nu este de acord cu raportul companiei KVB pentru Studiu de Evaluare Adecvată (SEA) a Strategiei Energetice, iar în această perioadă Ministerul discută cu reprezentanţii firmei pe marginea lui, a declarat, joi, Niculae Havrileţ, consilier al ministrului Energiei şi fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), în cadrul unei conferinţe de specialitate. 

"Evaluarea de Mediu a fost făcută de către o firmă specializată, agreată de către Ministerul Mediului....O parte din această activitate a făcut-o Deloitte, o altă parte o face o altă societate, KVB (KVB Consulting & Engineering SRL -n.r.) se numeşte. Această societate a emis raportul dar nu a fost aprobat de către Ministerul Mediului, care consideră că anumite elemente nu corespund cu ceea ce este în teren. Anumite elemente din raport nu sunt recunoscute de către Ministerul Mediului, urmând ca în aceste zile, practic astăzi (joi, n.r.) şi mâine (vineri, n.r.) să fie o discuţie directă între Ministerul Mediului, Direcţia de Biodiversitate şi societatea care produce acest raport de mediu privind Planul Naţional de Acţiune", a spus Niculae Havrileţ. 

KVB Consulting & Engineering SRL a efectuat Raportul de mediu ca urmare a evaluării de mediu a proiectului Strategiei Energetice a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050 precum şi Studiu de Evaluare Adecvată (SEA). 

Întrebat care document este mai important, Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice sau Strategia Energetică a României, Niculae Havrileţ a afirmat că PNIESC este mai important. 

"Cu siguranţă că Planul Naţional Integrat după ce va fi aprobat de către Comisie va trebui să fie transpus. Dacă el primează faţă de Strategie, sigur că primează pentru că Strategia este practic un set de politici. Un set de politici care nici măcar nu este aprobat prin lege. Se doreşte a fi aprobat prin hotărâre de guvern. Dar noi mai avem o Strategie din 2007, care a fost aprobată de Guvern şi nu prea a fost aplicată", a mai spus Niculae Havrileţ. 

Asociaţia 'Ţine de Noi' împreună cu think tank-ul Romania Energy Center (ROEC) şi Fundaţia Hanns Seidel România au organizat joi o conferinţă pe tema Planului Intergrat de Energie şi Mediu al României. Conform noului Regulamentului privind Guvernanţa Uniunii Energetice, acest plan este obligatoriu pentru toate statele membre ale Uniunii Europene şi trebuie elaborat pe fiecare 10 ani, începând cu 2021-2030. 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close