Antena 3 CNN Actualitate Se scumpeşte alcoolul. Spirtoasele produse la noi în ţară, mai scumpe de la anul

Se scumpeşte alcoolul. Spirtoasele produse la noi în ţară, mai scumpe de la anul

Se scumpeşte alcoolul. Spirtoasele produse la noi în ţară, mai scumpe de la anul
14 Noi 2008   •   10:26

Veşti proaste pentru românii amatori de băuturi alcoolice. Cele produse la noi în ţară s-ar putea scumpi de la începutul anului viitor, ca urmare a creşterii cursului de schimb la care se calculează acciza. Deocamdată însă, românii nu par dispuşi să renunţe la spirtoase, chiar dacă se văd nevoiţi să strângă cureaua.
Românii sunt mari amatori de spirtoase. Chiar şi în condiţii de criză. Numai în acest an, consumul de băuturi alcoolice va ajunge la 200 de milioane de litri. Adică va fi mai mare decât anul trecut, cel puţin la capitolul băuturi de import - whisky, vodcă, gin sau coniac.
Importatorii preconizează chiar o creştere a consumuului cu 2 procente, până la 8,5%, faţă de anul trecut. Şi sunt optimişti şi în ceea ce priveşte vânzările pentru anul viitor, pentru care estimează o creştere cu până la 40%, în pofida crizei.
Pe de altă parte, producătorii autohtoni de spirtoase aşteaptă perioada Sărbătorilor pentru a-şi face bilanţul pe acest an. Numai la capitolul ţuică este preconizat un consum de peste 100 de milioane de litri, la nivel naţional. Situaţia s-ar putea schimba însă la începutul anului viitor, o dată cu creşterea cursului de schimb la care va fi calculată acciza pentru alcool, se arată în cotidianul Gândul.
Rămâne de văzut în ce măsură vor decide producătorii autohtoni să majoreze preţul produselor. Dacă luăm în calcul scumpirea materiei prime, adică a cerealelor, precum şi înăsprirea condiţiilor de creditare de la anul este de aşteptat ca majoritatea producătorilor să opteze pentru această variantă.
Antena 3

×
Parteneri
El este românul care a rămas fără o mână, în Italia
x close