Antena 3 Actualitate Sebastian Ghiță, acuzații la adresa lui Klaus Iohannis. Se anunță plângeri penale împotriva mafiei pădurilor

Sebastian Ghiță, acuzații la adresa lui Klaus Iohannis. Se anunță plângeri penale împotriva mafiei pădurilor

05 Dec 2016   •   20:56
Sebastian Ghiță, acuzații la adresa lui Klaus Iohannis. Se anunță plângeri penale împotriva mafiei pădurilor

Deputatul Sebastian Ghiţă a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că va face plângeri penale privind defrişarea pădurilor şi a susţinut că preşedintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare o lege de modificare a Codului silvic în urma unei solicitări venite din partea şefului unei companii din industria lemnului. 

În conferinţa de presă, Sebastian Ghiţă a prezentat o scrisoare pe care Gerald Schweighofer, CEO SC Holzindustrie Schweighofer SRL, i-ar fi adresat-o şefului statului, prin intermediul "finului" Andreas Huber, consulul onorific al Austriei de la Sibiu. Scrisoarea este datată 2 martie 2015. 

"Această scrisoare l-a făcut pe Klaus Iohannis, preşedintele României, credem noi, să întoarcă în Parlament legea care ar fi salvat pădurile ţării. Este dovada clară că străinii astăzi au atâta putere şi influenţă, încât reuşesc să manevreze până şi preşedintele României (...). În două săptămâni, preşedintele României a îndeplinit voinţa austriacului şi a dat drumul în continuare tăierii pădurii românilor. (...) Am făcut plângeri penale pentru 'Cuminţenia Pământului' (...). O să facem şi în acest caz plângeri penale, până când se vor opri cu distrusul şi jefuitul pădurilor (...)", a mai susţinut Ghiţă. 

El a solicitat explicaţii cu privire la decizia preşedintelui de a retrimite legea în Parlament. 

Întrebat de jurnalişti cum a ajuns în posesia scrisorii, deputatul Sebastian Ghiţă a spus că "mai există şi români în ţară". 

Conform documentului prezentat de Sebastian Ghiţă, Gerald Schweighofer, CEO SC Holzindustrie Schweighofer SRL, i-a scris preşedintelui în legătură cu o modificare a Legii nr. 46/2008 privind Codul silvic, adoptată de Parlament. 

"Ne referim la modificarea introdusă ca urmare a iniţiativei legislative înregistrată la Camera Deputaţilor cu numărul PL-x 436/2014. Votul final privind legea a fost dat pe 25.02.2015, urmând ca versiunea finală a legii să fie trimisă spre promulgare zilele următoare (...). În opinia noastră, introducerea unui prag maxim de 30% pentru achiziţionarea/prelucrarea lemnului limitează capacitatea operatorilor economici de a-şi desfăşura activitatea economică. În acelaşi timp, introducerea acestui prag reduce capacitatea operatorilor economici de a participa la licitaţiile organizate pentru vânzarea lemnului din pădurile publice", se arăta în scrisoare. 

Este invocat şi impactul modificărilor legislative prin faptul că această societate va fi nevoită să reconsidere "planurile de dezvoltare" şi să-şi reducă activitatea "considerabil". 

"Estimăm că prejudiciul potenţial total înregistrat de bugetul de stat al României ce ar rezulta din închiderea unităţilor noastre de producţie s-ar ridica la peste 150 de milioane de euro pe an", se mai arată în scrisoarea la care face referire deputatul Sebastian Ghiţă, conform căreia Schweighofer l-ar fi rugat pe şeful statului să returneze legea către Parlament, spre reexaminare. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close