Secretarul american al Apărării îl contrazice pe Trump: 'Eu nu sunt în favoarea decretării stării de insurecţie'

03 Iun 2020   •   18:41
Secretarul american al Apărării îl contrazice pe Trump: 'Eu nu sunt în favoarea decretării stării de insurecţie' Hepta

Secretarul american al Apărării Mark Esper a declarat miercuri, în mod public, că este împotriva desfăşurării armatei pe teritorul Statelor Unite, relatează AFP.

”Eu nu sunt în favoarea decretării stării de insurecţie”, care i-ar permite preşedintelui american să desfăşoare militari împotriva cetăţenilor americani şi nu doar a unor rezervişti din Garda Naţională, a declarat, într-o conferinţă de presă, Mark Esper.

”Opțiunea de a folosi trupe militare pentru restabilirea ordinii publice trebuie folosită doar ca ultimă soluție și doar în cea mai urgentă și groaznică situație. Nu ne aflăm într-o astfel de situație acum. Nu sprijin invocarea legii antiinsurecție (Insurrection Act - n.r.)”, a mai spus acesta.

Donald Trump a anunțat zilele trecute că va invoca legea anti-insurecție (Insurrection Act), o lege din 1807 care permite președintelui să desfășoare armata pentru a suprima dezordinea publică, dacă guvernatorii și primarii refuză să „ia măsurile necesare pentru a apăra viața și proprietatea rezidenților”.

Trump intenționează să scoată în stradă „mii și mii de militari” care să pună capăt „răzvrătirilor și fărădelegilor” ce au loc în țară, considerând că violențele sunt provocate de elemente ce țin de „terorismul intern”.

 

ExitPOLL
x close