Antena 3 CNN Actualitate Senat: Raport favorabil pentru iniţiativa cetăţenească privind redefinirea familiei

Senat: Raport favorabil pentru iniţiativa cetăţenească privind redefinirea familiei

Senat: Raport favorabil pentru iniţiativa cetăţenească privind redefinirea familiei
04 Sep 2018   •   12:44

Comisia juridică şi Comisia pentru constituţionalitate din cadrul Senatului au adoptat, marţi, cu 12 voturi pentru şi 5 abţineri, un raport favorabil pentru propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.

Senatorul PNL Cătălin Fenechiu a anunţat în timpul dezbaterilor că liberalii se abţin de la vot, apreciind că procedura este viciată şi că aceasta ar trebui reluată, astfel încât Senatul să fie prima Camera în cadrul căreia este dezbătută iniţiativa.

"Nu poţi să modifici Constituţia, încălcând procedurile constituţionale. Avem o decizie, 471, care spune foarte clar că în lumina noii Constituţii, din 2003, nu există ordine preferenţială şi o primă Cameră sesizată, care să fie stabilită de Constituţie sau de vreun alt text normativ, sens în care procedura pe care s-a lucrat a fost viciată, în opinia mea, destul de grav, în momentul în care iniţiativa constituţională a Coaliţiei pentru familie, înregistrată la Senatul României, a fost trimisă la Camera Deputaţilor. (...) Riscul de a merge mai departe este ca în momentul în care propunerea va fi adoptată, vom ajunge la CCR şi Curtea poate declara procedura neconstituţională", a declarat el

Şerban Nicolae (PSD) a apreciat că acesta este un "tertip nejustificat".

"Mi-e greu să înţeleg de ce ar trebui să parcurgem din nou această procedură, câtă vreme nu există niciun fel de conflict şi niciun fel de blocaj. Mai mult decât atât, din interpretarea sistematică a textului constituţional, care spune că propunerea de revizuire se adoptă de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu votul a două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, rezultă că există o ordine de precădere, dată de textul constituţional, fără ca asta să însemne că se aplică procedura specifică legilor organice şi ordinare, în sensul în care există o primă cameră sesizată şi o cameră decizională, cu toate consecinţele ce decurg din această situaţie", a spus el.

Romaniţa Iordache, senior expert al FRALEX, echipa de experţi independenţi care lucrează pentru Agenţia Drepturilor fundamentale a UE în România, a arătat că prin decizia 580 din 2017, Curtea Constituţională a explicat că rolul Parlamentului este acela de a realiza un control de oportunitate. În acest sens, ea a apreciat că Legislativul ar trebui să stabilească în ce măsură este utilă cheltuirea a 120 de milioane de lei "pentru a modifica trei cuvinte din Constituţia României".

"Mergând însă pe partea juridică, cred că este esenţial să vedem ce înseamnă familie şi să facem ca jurişti diferenţa specifică între familia, categoria largă, şi căsătorie. Căsătoria este doar una dintre formele de familie recunoscute în dreptul românesc şi până la urmă trebuie să facem şi diferenţa între o instituţie civilă, căsătoria, şi interpretarea religioasă, din perspectiva valorilor tradiţionale pe care o propun iniţiatorii. În acest moment, practic decizia CCR arată că avem în societatea românească familii de facto, care o să fie şi ele afectate de redefinirea familiei într-o manieră restrictivă. Avem o decizie a Curţii de justiţie a UE care obligă statul român la recunoaşterea acelor căsătorii şi parteneriate legal înregistrate în alte state membre şi avem o decizie a CCR, din acest an, neredactată încă, însă mesajul este clar, care ne obligă la interpretarea foarte clară a căsătoriei, în aşa fel încât totalitatea drepturilor să fie recunoscute şi pentru aceste cupluri", a adăugat aceasta.

Şerban Nicolae a menţionat că prin modificarea ce urmează să fie adusă Constituţiei nu se realizează o redefinire a familiei.

"Se spune că familia are la bază căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeia. Din punctul acesta de vedere, orice fel de extindere a înţelesului acestei expresii ca fiind o restricţie cu privire la familie, o restrângere a familiei doar la bărbat şi femeie, prin eliminarea familiilor monoparentale din categoria noţiunii de familie, mi se pare excesivă", a subliniat el.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 9 mai 2017, cu 232 de voturi "pentru", 22 "împotrivă" şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, semnată de 3 milioane de cetăţeni. Iniţiativa trebuie adoptată şi de Senat, în calitate de for decizional, ulterior fiind necesară organizarea unui referendum.

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Senat
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close