Antena 3 CNN Actualitate Senatul a respins propunerea de modificare a taxei clawback

Senatul a respins propunerea de modificare a taxei clawback

Senatul a respins propunerea de modificare a taxei clawback
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    18 Iun 2012   •   14:22

Membrii Comisiei pentru sănătate publică din Senat au respins luni, în unanimitate, propunerea de modificare a taxei clawback care viza obligaţia de a plăti contribuţia prin raportare la preţul de producător al medicamentelor distribuite numai în unităţile sanitare publice şi doar pentru o perioadă de doi ani.

Votul de respingere s-a bazat pe faptul că, în prezent, reprezentanţii producătorilor de medicamente, cei ai Ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor negociază o nouă reglementare pentru taxa clawback, informează Agerpres.

Discuţiile pe acest subiect au avut loc până pe 15 iunie, iar acum urmează să fie înaintat un memorandum către Ministerul Sănătăţii, până la sfârşitul acestei săptămâni, a precizat directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.

Sistemul clawback, introdus la finele anului 2009, prevedea că toţi producătorii de medicamente trebuie să contribuie la finanţarea sistemului public de sănătate cu o sumă reprezentând între 5% şi 11% din veniturile realizate din vânzarea produselor.

Companiile din domeniu au acuzat atunci că noua taxă este discriminatorie pentru agenţii economici prin suprafiscalizare, în timp ce Guvernul a admis că sistemul s-a dovedit nefuncţional deoarece nu a fost colectat decât aproximativ 5% din suma previzionată.
   
Ulterior, Guvernul a decis că firmele de medicamente vor fi obligate să plătească o taxă trimestrială raportat la valoarea consumului de medicamente, Casa Naţională de Asigurări Sănătate urmând să comunice valoarea procentului conform unei formule matematice. Producătorii de medicamente au reclamat însă în continuare că sistemul este deficitar, arătând, printre altele, că taxa clawback actuală se aplică inclusiv la TVA colectat pe vânzări de medicamente, ceea ce încalcă principiile Codului Fiscal.

Taxa se aplică atât în cazul medicamentelor incluse în programele naţionale de sănătate, cât şi în cazul celor folosite în tratamentul ambulatoriu.

În urmă cu o lună, producătorii anunţau că 40 de medicamente pentru tratamentul cancerului au dispărut din farmacii, din cauza taxei clawback.

Citeşte şi Medicamentele gratuite şi compensate dispar, dacă Guvernul nu va revizui taxa clawback








×
Subiecte în articol: Senat medicamente
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close