Antena 3 CNN Actualitate A murit artistul Şerban Gabrea. A fost, printre altele, pictor, sculptor şi grafician

A murit artistul Şerban Gabrea. A fost, printre altele, pictor, sculptor şi grafician

A murit artistul Şerban Gabrea. A fost coautor al marii tapiserii "Teatrul lumii" de la TNB.

A murit artistul Şerban Gabrea. A fost, printre altele, pictor, sculptor şi grafician
Sursa foto: Uniunea Artiștilor Plastici din România/ Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Apr 2023   •   23:41

Artistul Şerban Gabrea, coautor, împreună cu Florin Ciubotaru, al marii tapiserii "Teatrul lumii" de la Teatrul Naţional din Bucureşti, a murit pe 2 aprilie, la vârsta de 82 de ani, anunţă Uniunea Artiştilor Plastici.

"Uniunea Artiştilor Plastici din România anunţă cu profund regret că la data de 2 aprilie, la Bad Nauheim (Germania), a trecut în eternitate artistul Şerban Gabrea - unul dintre creatorii care au avut o contribuţie esenţială la faima tapiseriei româneşti, aducând o nouă viziune spaţială şi un nou ton expresiv, de austeră modernitate. (...) Dumnezeu să-l odihnească în pace şi lumina Lui lină! Sincere condoleanţe familiei, prietenilor şi tuturor celor care l-au admirat!", a transmis marţi UAP, într-o postare pe Facebook.



Născut pe 6 iunie 1940, la Bucureşti, Şerban Gabrea a fost discipol al lui Corneliu Baba la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu". El a fost fiul pedagogilor de renume Iosif şi Maria Gabrea şi fratele cineastului Radu Gabrea şi al arhitectului şi scenografului Florin Gabrea.

Pictor, sculptor şi grafician, a părăsit România în 1979 şi s-a stabilit în Germania, având numeroase expoziţii de grafică, pictură şi sculptură în Germania, Franţa, Italia, Austria, Polonia, Brazilia, Uruguay, Argentina, Chile.

Potrivit Uniunii Artiștilor Plastici din România, memoriile lui Şerban Gabrea, strânse sub titlul "Nominativ", au fost scrise de la sfârşitul anilor '70 ai secolului trecut până în 2016 - cu referiri la istoria artei, scena artei din România anilor '80, însemnări de filosofie şi morală, muzică, introspecţie şi jurnal de vise într-un manuscris de 400 de pagini.

×
Subiecte în articol: Şerban Gabrea
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close