Antena 3 CNN Actualitate Seviciul de Ambulanţă Vaslui, între ghinion şi neglijenţă

Seviciul de Ambulanţă Vaslui, între ghinion şi neglijenţă

Seviciul de Ambulanţă Vaslui, între ghinion şi neglijenţă
09 Feb 2010   •   21:59

Între ghinion şi neglijenţă. Cam aşa a funcţionat, cel puţin în ultimele săptămâni, serviciul de ambulanţă din Vaslui. Luni seară, unui şofer i-au fost furate cheile de la maşină în timp ce a ajutat la transportul unui bonav în unitatea de primiri urgente a spitalului. Nu e mare lucru, i se poate întâmpla oricărui şofer, dar, pentru un om care trebuie să salveze vieţi, e ceva grav.

În urmă cu câteva zile, doi bărbaţi au pierit aşteptând ambulanţa. În unul dintre cazuri, un bătrân care stat după salvare 11 ore, comisia de anchetă a dat marţi şi verdictul. Iată câteva dintre capetele de acuzare...

Angajaţii ambulanţei din Vaslui nu au făcut corect prioritizarea cazurilor, au modificat fişa de intervenţie şi foaia de parcurs a salvării, iar managerul serviciului de ambulanţă este acuzat de lipsă de implicare.

La serviciul de ambulanţă din Vaslui a fost numit un alt manager general dar şi un alt director medical care să asigure interimatul. Nu numai în acest caz comisia de anchetă a luat măsuri. Acestea se vor aplica şi în cadrul Spitalului Orăşenesc Negreşti pentru gestionarea proastă a urgenţei. Directorul medical şi medicul de gardă au fost sancţionaţi cu 10% din salariul de bază, pe o perioadă de o lună, respectiv două luni.

Şi asta pentru că dispecerului nu i-a fost prezentată corespunzător gravitatea cazului. În plus, nu a fost consemnată în Registrul de consultaţii starea prezentă şi evoluţia pacientului în perioada petrecută în camera de gardă. Iar necazurile la Vaslui par să se ţină lanţ.

Pacientul a ajuns luni seară cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Vaslui. ?Am ajuns jos la UPU la intrare unde se dau tărgile jos din ambulanţă, am deschis uşile de la maşină în spate, am luat targa repede că omul ţipa încontinuu, l-am dus în Chirurgie după care am luat targa şi am venit înapoi să o pun în maşină?, povesteşte Leontin Condurache, şoferul ambulanţei. Şi se grăbea. Alte ambulanţe urmau să ajungă în acelaşi loc cu pacienţi. Dar când să plece, surpriză.


?În timpul în care ambulanţierul şi asistentul predau pacientul la UPU Vaslui au fost sustrase cheile din contactul maşinii?, a precizat Mihaela Corduneanu, director interimar la serviciul judeţean de ambulanţă Vaslui.În doar cinci minute. Acum, şoferul se disculpă: ?fiind şi un caz mai grav normal că trebuia să las cheia în contact să mergă căldura, toată aparatura din spate, lumina?, a spus şoferul.

Şoferul din povestea noastră pare să fie urmărit de ghinion. Miercurea trecută, la spitalul Sfântul Spiridion din Iaşi, i-a fost furat primul rând de chei. Şi actele i-au dispărut atunci. Numai că, nu prea pare să fi fost furt.

?Noi am găsit mapa cu documentele undeva în apropierea salvării la câţiva metri după colţ, neumblat în ea, întreagă?, susţine Alin Aivănoaiei, administratorul firmei de pază. Colegii şoferului îl susţin, însă. ?În momentul cand ajungi acolo, când toată apratura vine din contact, nu trebuie să iei cheile, trebuie să te ocupi de bolnav?, susţine un coleg al şoferului.

O grijă faţă de pacient care nu s-a văzut însă într-unul dintre cazurile de săptămâna trecută. Atunci, un bărbat de 73 de ani a murit cu zile după ce a stat 11 ore în spitalul din Negreşti, asteptând o ambulanţă care să-l ducă la Vaslui. Abia acum au curs şi sancţiunile. La doar câteva zile, un alt bolnav de 39 de ani şi-a dat ultima suflare pe targa ambulanţei întârziate.

Observator

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close