Antena 3 CNN Actualitate Noile valori de salariu minim propuse Guvernului de către Blocul Național Sindical, după controversele legate de plata asigurărilor sociale

Noile valori de salariu minim propuse Guvernului de către Blocul Național Sindical, după controversele legate de plata asigurărilor sociale

Blocul Național Sindical propune Guvernului României să ajusteze salariul minim pentru a asigura că angajații să nu înregistreze pierderi, ci să obțină mai mult.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Sep 2023   •   17:34

Conform propunerilor BNS, în domeniul construcțiilor, salariul minim brut ar trebui să crească la 4.600 de lei, iar în agricultură la 3.500 de lei brut.

BNS a subliniat că pentru a implementa aceste creșteri în cele două domenii, construcții și agricultură, este necesară adoptarea unei Ordonanțe de Urgență.

În cazul sectorului Construcții, Guvernul a inițiat deja un proiect de OUG, iar singura chestiune rămasă de clarificat este nivelul exact al salariului minim și data de la care acesta va fi aplicat.

În ceea ce privește sectorul Agricultură, este necesară o modificare urgentă a Legii 135/2022, deoarece salariul minim prevăzut de aceasta va deveni mai mic decât cel stabilit de Guvern prin Hotărârea sa privind salariul minim național începând cu 1 octombrie 2023.

Citește și: Guvernul limitează plăţile în numerar la 5.000 de lei pe zi între persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, persoanele fizice autorizate şi persoanele juridice

Astfel, salariul minim prevăzut de Legea 135/2022 va deveni inaplicabil, deoarece este inferior limitelor stabilite la nivel național.

Pentru a preveni o reducere a salariului minim net în sectorul Construcții după implementarea reformei fiscale propuse de Guvern, este necesar ca salariul minim brut din acest sector să fie crescut la cel puțin 4.600 de lei.

În ceea ce privește sectorul Agricultură, aplicarea salariului minim național de 3.300 de lei ar duce la o reducere a salariului net cu 94 de lei pentru angajații din acest sector imediat după intrarea în vigoare a reformei fiscale.

Pentru a minimiza impactul acestor noi măsuri fiscale, salariul minim în Agricultură ar trebui să fie crescut la cel puțin 3.500 de lei

Totodată, trebuie să se clarifice în mod legal situația facilității fiscale (deducere de 200 de lei) aplicată salariului minim național conform OUG 168/2022.

Inițial, creșterea salariului minim de la 3.000 la 3.300 de lei a fost justificată ca o compensare pentru renunțarea la această facilitate fiscală.

În prezent, situația acestei facilități este incertă și poate avea impact asupra salariilor până la sfârșitul anului 2023.

Astfel, în lipsa unui act normativ care să modifice această situație, salariul minim net va crește cu 181 de lei începând cu 1 octombrie 2023, urmând să scadă cu 83 de lei începând cu 1 ianuarie 2024, dacă nu se adoptă o altă hotărâre de guvern pentru modificarea salariului minim.

Majorarea salariului minim național de la 3.000 la 3.300 de lei, în cazul în care nu se renunță la facilitățea de 200 de lei, va aduce venituri suplimentare la bugetul public în ultimele 3 luni ale anului de aproximativ 666 milioane de lei.

Dacă salariul minim este majorat și se renunță la această facilitate, veniturile bugetului public vor crește cu 1,1 miliarde de lei în ultimele 3 luni ale anului 2023.

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Localitățile vizate de alerta ANM
x close