Antena 3 CNN Actualitate Sindicatele întrerup dialogul cu Guvernul: Se autosuspendă din comisiile de dialog social şi C.E.S.

Sindicatele întrerup dialogul cu Guvernul: Se autosuspendă din comisiile de dialog social şi C.E.S.

Sindicatele întrerup dialogul cu Guvernul: Se autosuspendă din comisiile de dialog social şi C.E.S.
Sursa foto: Foto: sora24.it
21 Sep 2011   •   11:36

Cele cinci confederaţii sindicale au hotărât să se suspende de perioadă nederminată din toate comisiile de dialog social şi din Consiliul Economic şi Social (CES), nemulţumiţi de prevederile legale privind dreptul la negocieri colective, informează Mediafax.
   
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", Blocul  Naţional Sindical, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Confederaţia Naţională a Sidicatelor Libere din România - Frăţia şi Confederaţia Sindicală Naţională Meridian au anunţat, miercuri, decizia de a se suspenda pe o perioadă nedeterminată din toate comisiile de dialog social şi din Consiliul Economic şi Social (CES).
   
Reprezentanţii confederaţiilor sindicale susţin că motivele suspendării sunt generate de poziţionarea, prin Legea 62/2011 a dialogului social, prin cele două forme de manifestare, di şi tripartite, în afara contextului european stabilit prin tratatele Uniunii Europene şi Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii, în sensul asigurării dreptului garantat la negocieri colective.
   
Totodată, sindicaliştii au început, miercuri, protestele, nemulţumiţi că nu au fost încheiate negocierile privind stabilirea sectoarelor de activitate.
   
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" şi Blocul Naţional Sindical au anunţat că în perioada 21 septembrie - 1 octombrie vor protesta la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
   
"Negocierile pentru cele 40 sau 41 de sectoare de activitate nu au fost încheiate. Ele au început undeva în mandatul lui Botiş, dar în mandatul lui Lăzăroiu nu au mai fost continuate. Nu suntem de acord cu propunerea guvernului şi ministerului iar termenul a expirat săptămâna trecută. Trebuia să aibă loc nişte negocieri, să se adopte Hotărârea de Guvern şi să se publice în Monitorul Oficial. Trebuie să intervenim pentru că angajatorii nu ştiu unde să-i încadreze şi oamenii riscă să nu-şi primească salariile", a declarat preşedintele Filialei CNS "Cartel Alfa" Ilfov, Victor Grigorescu.
   
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, va discuta joi cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale, însă sindicaliştii spun că nu vor renunţa la proteste şi chiar vor cere prelungirea acestora după 1 octombrie dacă nu va fi adoptată hotărârea de guvern privind sectoarele de activitate.

 


×
Subiecte în articol: sindicate dialog guvern comisii Cartel Alfa BNS
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close