Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Anchetă jurnalistică de proporții: Ce a fost ascuns la Suceava

Sinteza zilei. Anchetă jurnalistică de proporții: Ce a fost ascuns la Suceava

Mihai Gâdea a prezentat, luni, la Sinteza zilei, o anchetă jurnalistică de proporții despre cel mai mare focar de coronavirus din România: cel de la Suceava.

Sinteza zilei. Anchetă jurnalistică de proporții: Ce a fost ascuns la Suceava
27 Apr 2020   •   21:58

Material realizat de colegii noștri, Sabrina Preda și Sergiu Cora,

Paul Ciurari - corespondent Antena 3
Mihai Dina - imagine

Ce a fost ascuns? Cine se face vinovat de infectarea cadrelor medicale? Cine dă dovadă de neglijență criminală, prostie, sfidarea oricăror norme de protecție?

Și, mai ales, de ce nu răspunde nimeni?

Directorul Direcţiei de Sănătate publică din judeţ, adus chiar de căre ministrul Sănătăţii să facă lumină, după ce vechea conducere a lăsat totul în beznă nu are un răspuns pentru noi când este întrebat de unde a început răspândirea morţii în Suceava.

Probabil că va mai trece mult timp şi multe vieţi se vor pierde până când cineva va putea şti cu adevărat cine este responsabil pentru dezastrul din Bucovina. Reporterii Antena 3 nu au aşteptat, însă, şi au căutat cheia care a deschis porţile inamicului nevăzut. Prima oprire, localitatea Bosanci, locul despre care s-a rostit prima dată că ar fi fost focar de coronavirus.

Aici trăiesc aproape opt mii de oameni şi tot de aici, spun autorităţile, ar fi pornit răspândirea virusului în tot judeţul. Totul ar fi început cu o întrunire religioasă la care au participat zeci, chiar sute de persoane.

Autorităţile locale nu ştiu însă o cifră exactă, dar ştiu că două asistente au fost şi ele la această întâlnire şi de aici au plecat la Spitalul Judeţean din Suceava.

"Familia de la care a plecat zvonul că ar fi fost îmbolnăvită, că domnul Pintilie ar fi venit din afară cu acel Covid 19 şi pentru care ar fi fost ridicat de acasă, el ar fi avut de fapt o altă problemă de sănătate , o boală de plămâni, s-a confirmat, de altfel după vreo două săptămâni în spital la Iaşi că el nu avea Covid 19 ci altă problemă, nu ştiu dacă şi-a tratat-o, dar şi-a ameliorat-o.

Nu am date, am solicitat date în scris  de la Direcţia de Sănătate Publică, nu am primit nici astăzi răspunsul, însă, tot ce pot să vă spun e că dumnealui a venit din Belgia într-o perioadă când au venit cu mult mai multe persoane au venit de acolo şi niciunul dintre aceştia nu au avut simptome şi nu au fost infectaţi cu coronavirus. Sigur, pentru că el a fost ridicat de acasă cu izoleta, după două trei zile a fost ridicată şi soţia dânsului, evident, curtea, casa, vecinătăţile au fost dezinfectate, s-a făcut mare vâlvă şi toată lumea a spus că a plecat virusul din comuna Bosanci", a spus Aleodor Nichifor, viceprimarul comunei Bosanci.

Iar multe date ar indica acest lucru. Familia Pintilie este adepta mişcării religioase Oastea Domnului. Ritualurile de rugăciunie presupun adunări importante de adepţi în câte o casă aleasă de lider. La Bosanci există o astfel de comunitate destul de numeroasă printre care se numără şi cadre medicale.

Cert e că nu există raportări. Vechea conducere a Direcţiei de Sănătate Publică Suceava NU a făcut anchetă epidemiologică la Bosanci. Noul director al DSP Suceava, un medic epidemiolog adus din Iaşi pentru a pune lucrurile în oridine se declară şocat de ce a găsit în acte.

Continuarea, în materialul VIDEO:

×
Subiecte în articol: coronavirus Suceava
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close