Antena 3 Actualitate Sistem de alertare în cazul unui seism major, instalat în mai multe judeţe din sudul ţării

Sistem de alertare în cazul unui seism major, instalat în mai multe judeţe din sudul ţării

14 Oct 2011   •   23:19
Sistem de alertare în cazul unui seism major, instalat în mai multe judeţe din sudul ţării
Sursa foto: Foto: abc.net.au

Cutremurele tot mai dese din România au adus cu ele şi măsuri de precauţie speciale. Un sistem de alertare în cazul unui seism major, de peste 7 grade, va fi instalat în mai multe judeţe din sudul ţării. Dispozitivul va fi conectat la serverele Institutului de Fizică a Pământului. Proiectul costă 6 milioane de dolari şi este realizat în parteneriat cu bulgarii.

Este doar un exerciţiu de salvare în caz de cutremur. Într-o situaţie reală, sistemul de alertare pe care îl va avea şi România în perioada următoare, va fi un câştig pentru echipele de intervenţie.

Dispozitivul de avertizare funcţionează deja în 150 de puncte din România. În curând va fi operaţional în alte şapte oraşe din sudul ţării, dar şi în opt districte din Bulgaria.

Autorităţile vor primi de la instalaţie alarmarea cu 20-40 de sec înainte de a ajunge unda periculoasă în zona unde se află.

Este un sistem conceput special pentru Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă. Pe lângă declanşarea alertei, el blochează anumite instalaţii periculoase care ar putea afecta populaţia.

Pe lângă instituţiile mari, chiar şi asociaţiile de locatari pot beneficia de pe urma sistemului de alertă. Îşi pot instala un dispozitiv care blochează gazele cu un senzor local sau comandat de la distanţă. Numai că teama de cutremur costă scump - între 5.000 şi 10.000 de dolari!

Numai în această lună, în România s-au întregistrat şase cutremure de intensitate mică. Ultimul, aseară, în Vrancea, de 3,8 grade pe scara Richeter!

 
Get Adobe Flash player

×
Subiecte în articol: seism cutremur

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close