Antena 3 CNN Actualitate Sistemele piramidale încă mai păcălesc românii

Sistemele piramidale încă mai păcălesc românii

Sistemele piramidale încă mai păcălesc românii
29 Mai 2007   •   21:50

Mirajul banilor nemunciţi funcţionează încă, la mai mult de un deceniu de la primele scheme piramidale. Şi asta deşi cei mai mulţi dintre cei care au investit în "afaceri", precum Caritas sau Gerald, nu şi-au recuperat niciodată banii. Ei bine, şi în ziua de azi, un sistem piramidal continuă să atragă, săptămânal, sute de noi membri. ?Delphin Internaţional? cere câte 2.300 de euro şi promite câştiguri de zeci de ori mai mari. Pentru prima dată, reporterii Observatorului au pătruns în lumea ultrasecretă a unui sistem care a împânzit România.

Afacerea ?Delphin Internaţional? a fost brevetată în Statele Unite, acum 12 ani. A fost închisă în 2001, iar fondatorii, trimişi după gratii. Reţeta s-a răspândit în peste 20 de ţări. În România, sistemul a apărut în 2002 la Arad, printr-o firmă off-shore din Gibraltar, patronată de cehul Emil Krutek şi de cetăţeanul elveţian Andreas Fassler, stabilit în Monaco. Procurorii au intrat pe fir şi au deschis pe numele lor şi al altora, dosare penale pentru înşelăciune şi evaziune fiscală.

Sistemul funcţionează însă. Din 2003, delphinii au atras 90.000 de membri şi au încasat 50 de milioane de euro, susţine Jurnalul Naţional. Afacerea a dus la destule drame. O femeie din Iaşi s-a spânzurat, după ce n-a mai putut plăti ratele pentru banii daţi delphinilor. O dată intrat în joc, noul membru devine vânător de alţi jucători. Numai aşa îşi recuperează banii investiţi. La întâlnirile periodice ale Delphinilor se intră doar pe bază de recomandare. Străinii nu sunt primiţi. Iar prima lege care trebuie respectată e cea a tăcerii.

Antena 3

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close