Antena 3 CNN Actualitate Sistemul de sănătate din România, în cădere liberă: Farmaciştii, în a doua zi de grevă japoneză (VIDEO)

Sistemul de sănătate din România, în cădere liberă: Farmaciştii, în a doua zi de grevă japoneză (VIDEO)

Sistemul de sănătate din România, în cădere liberă: Farmaciştii, în a doua zi de grevă japoneză (VIDEO)
25 Noi 2009   •   09:26

Sistemul de sănătate din România este în cădere liberă. Sub noi se află numai Bulgaria. Este concluzia unui raport al Societăţii Academice Române, care face o analiză a politicilor de sănătate şi farmaceutice din România. Potrivit raportului, Sănătatea riscă să intre în faliment de la jumătatea anului viitor, din cauza datoriilor neplătite în acest an.

Farmaciştii din toată ţara intră în a doua zi de grevă japoneză. Aceştia sunt nemulţumiţi că, în ultimele cinci luni, Guvernul nu a mai alocat fonduri pentru achiziţionarea de medicamente compensate.

Farmaciile au ajuns în imposibilitate de plată şi sunt chemate în instanţă de furnizorii de medicamente. În semn de protest, la Constanţa farmaciştii vor purta banderole negre pe braţ.

Pentru că autorităţile nu au găsit o soluţie, o parte dintre farmacii nu mai eliberează medicamente compensate şi gratuite.

În ţară, aproape 2.000 de farmacii sunt în pragul falimentului pentru că au eliberat medicamente compensate şi gratuite iar banii de la bugetul de stat nu au fost primiţi.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, în sezonul rece, numărul virozelor creşte foarte mult, iar pacienţii aleargă de la o farmecie la alta în speranţa că vor găsi medicamente compensare.

Mai mult, un raport al Societăţii Academice Române, care face o analiză a politicilor de sănătate şi farmaceutice din ţara noastră avertizează că sistemul de sănătate s-ar putea prăbuşi anul viitor. Pentru a nu intra în colaps, sistemul sanitar ar avea nevoie, în 2010, de cel puţin 6% din PIB. Adică dublu faţă de cât s-a alocat pentru acest an.



Antena 3

×
Subiecte în articol: grevă
Parteneri
Cod portocaliu și galben de vijelii. 9 județe sunt vizate
x close