Antena 3 CNN Actualitate Situaţia rămâne critică la Roşia Montană. Oamenii revin la casele lor, în ciuda pericolului uriaş

Situaţia rămâne critică la Roşia Montană. Oamenii revin la casele lor, în ciuda pericolului uriaş

Situaţia rămâne critică la Roşia Montană. Pompierii militari continuă să scoată apă din Lacul Tăul Mare cu motopompele pentru a scădea presiunea pe barajul care se poate rupe în orice moment.

de Cristi Popovici    |    Andreea Borboros    |    03 Oct 2022   •   11:45

Situația este periculoasă din punct de vedere al celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și asta pentru că au reușit să scadă nivelul lacului Tău Mare doar cu 80 de centimetri. maxim un metru în unele zone. Ei și-ar dori însă undeva la 5 metri, astfel încât barajul să fie pus în siguranță și să poată să verifice și să descopere dacă mai sunt eventuale fisuri în această construcție care are în jur de 100 de ani. 

Una dintre motopompe s-a defectat în această dimineață şi va fi înlocuită, însă este o procedură care va dura câteva ore. 

A şi plouat noaptea trecută și în această dimineață, așa că o parte din apa pe care pompierii reușeau să o scoată din lac era adusă înapoi de natură.

Situația este complicată și jo,s în vale, deoarece acolo unde localnicii refuză să plece. Spun că situația, din punctul lor de vedere, nu este atât de periculoasă cum o prezintă autoritățile.

Totul a pornit de la acea fisură în barajul care ține lacul, un baraj construit pe la 1908 - 1912, pentru a fi folosită apa la operațiunile miniere de scoatere a aurului.

Cei de la Apele Române care monitorizează zona spun că din punctul lor de vedere, pericolul va trece abia peste 4-5 zile, în momentul în care nivelul apei din lac va scădea cu măcar 5 metri.

Jumătate din cei evacuaţi au revenit la casele lor

Sunt mulți oameni care au fost evacuați, dar poate jumătate dintre ei deja au decis să revină în casele lor. Ei spun că la internatul în care au fost cazați - la liceul din Abrud - nu au primit nici apă, nici mâncare și că preferă să revină acasă.

Oamenii au preferat să revină, să aibă grijă de locuințele lor, cu toate că autoritățile le-au dat informații în ceea ce privește o eventuală viitură.

Amintim că este vorba de un lac care are nu mai puțin de 280.000 de metri cubi de apă,  practic pericolul este unul uriaș, iar mesajele RO-ALERT asta au și informat.

Chiar și așa, oamenii nu mai țin cont de aceste avertizări și, iată, preferă să revină în casele lor, în speranța în care vor avea timp să se auto-evacueze din nou, în cazul în care pericolul va fi unul iminent. 

Autoritățile, însă, în special cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, susțin foarte clar faptul că este un pericol extrem de mare, pentru că la aproape 3 kilometri depărtare se află lacul Tăul Mare. În Roșia Montană, practic, ar fi cel mai mare pericol și vorbim de nu mai puțin de 200 de case care ar putea fi efectiv măturate de viitură.

Ar fi catastrofal, oamenii nu ar avea timp să se autoevacueze, susținea inclusiv secretarul de stat Raed Arafat. În cazul în care digul se va rupe, oamenii ar avea la dispoziție aproape jumătate de oră.

Cei care au refuzat însă să plece de acasă au primit informații de la pompieri și de la jandarmi, de la polițiști, cei care au mers din casă în casă și le-au spus pașii care trebuiesc urmați în momentul în care vor primi un mesaj RO-ALERT de evacuare imediată.

Pompierii care sunt la Roșia Montană, pe locul pe unde s-ar presupune că ar veni apa, în cazul în care această nenorocire s-ar întâmpla, sunt pregătiți. Ei scot apa cu ajutorul unui furtun care se întinde pe o suprafață de 1,5 km.

Între timp, oamenii încearcă să își vadă de cursul firesc al vieții. Mulți dintre ei au mers la locul de muncă, copiii au fost duși la școală și așteaptă dintr-un moment în altul indicațiile autorităților. Un lucru însă este sigur aceștia nu vor pleca până ce nu vor avea certitudinea că există un pericol real.

Asta pentru că unii dintre ei spuneau că au mai existat astfel de zvonuri că acel dig s-ar surpa, ar exista anumite fisuri, însă niciodată nu au fost puși în această situație, și anume aceea de a pleca cu copiii cu câteva haine pe ei, în alte locuri, mai ales că mulți dintre ei n-au apucat nici măcar să își ia actele.

×
Subiecte în articol: Rosia Montana Alba
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close