Antena 3 CNN Actualitate Social Beatrice Mahler prezintă meniul unui pacient internat în spital: "Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese?"

Beatrice Mahler prezintă meniul unui pacient internat în spital: "Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese?"

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, a prezentat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, cum arată hrana pe care trebuie să o consume pacienţii internaţi în cadrul unităţii medicale pe care o conduce. Medicul spune că din cei 11 lei, cât este norma de hrană în spitale, trebuie asigurate trei mese pe zi.

Beatrice Mahler prezintă meniul unui pacient internat în spital: "Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese?"
Sursa foto: Beatrice Mahler/Facebook
de Iulia Gorgorin    |    28 Mar 2022   •   21:54

”Pâinea noastră cea de toate zilele

Dă-ne-o nouă astăzi”

Am început cu un fragment din rugăciunea Tatăl Nostru pentru că vreau să vă vorbesc despre hrană…hrana din spitale.

În spital din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi.

Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză.

Mâncare din spital, rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine.

Anul 2021 a adus o modificare a legislației, Hotărârea 470/21.04.2021 crește suma alocată pentru un bolnav, cu UN LEU, astfel regimul comun trece de la 10 LEI la 11 LEI. Acel ” PLUS 1 LEU” deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc.

Poate unii dintre voi îmi veți spune că există soluția fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanțat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital.

E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…

Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne…cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate.

În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?

Am mai vorbit pe acesta temă, de multe ori, vă las linkuri în primul comentariu, dar cum spuneam tema rămâne de actualitate.

Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese?

Las mai joi imagini cu meniul comun de astăzi din Marius Nasta: mic dejun, prânz, cină. Preț 11 lei", a scris Beatrice Mahler pe pagina sa de Facebook.

”Pâinea noastră cea de toate zilele Dă-ne-o nouă astăzi” Am început cu un fragment din rugăciunea Tatăl Nostru...

Posted by Beatrice Mahler on Monday, 28 March 2022

×
Subiecte în articol: Beatrice Mahler meniu Marius Nasta
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close