Antena 3 CNN Actualitate Social Câţi refugiaţi poate primi România. Planul secret al autorităţilor

Câţi refugiaţi poate primi România. Planul secret al autorităţilor

România este pregătită să primeasca 500 de mii de refugiaţi din Ucraina, anunţă autoritatile, însă realitatea pare diferită. Anul trecut, ţara noastră abia dacă a făcut faţă la câteva mii de refugiaţi, majoritatea din Orientul Mijlociu.

Câţi refugiaţi poate primi România. Planul secret al autorităţilor
Sursa foto: hepta
de Carmina Pricopie    |    23 Feb 2022   •   10:37

Ieri, ministrul Apărării Naționale a declarat că România s-ar fi pregătit să primească peste 500.000 de refugiați din Ucraina și că ar exista un "plan" în toate marile orașe aflate în vecinătatea granițelor.

"Există mai multe estimări, dar am putea să primim peste 500.000 de refugiaţi. Aceasta este cifra pentru care ne-am pregătit noi împreună cu Ministerul de Interne şi cu celelalte instituţii care au în subordine acest lucru. Există un plan în acest sens care este pregătit în toate marile oraşe, există zone pentru asta în vecinătatea graniţelor", a susținut marți ministrul Apărării, întrebat de jurnaliști dacă România este pregătită să primească refugiați din Ucraina.

Pentru a vedea cât de pregătite sunt autorităţile ar trebui analizate cifrele de anul trecut. 

Anul trecut, Inspectoratul general pentru imigrări (IGI) dar și celelalte institutii abia au făcut fata refugiatilor veniți din Siria, Bangladesh, Afganistan etc.

Potrivit IGI, în 2021, au fost depuse 9.591 de cereri de acordare a unei forme de protecție internațională, în creștere cu aproximativ 36% față de aceeași perioadă a anului 2020.

Cei mai mulți solicitanți de azil au fost din Afganistan (4260), Siria (243) și Bangladesh (875), iar cele mai multe cereri au fost înregistrate la centrul regional de la Timișoara.

Acum, planul secret pe care îl pregătesc autorităţile, cei de la MApN împreună cu cei de la MAI, presupune că ar trebui să acordăm forme de protecţie celor veniţi din Ucraina - peste 500.000!  

Deocamdată informaţiile certe ale momentului indică locurile de cazare din cele şase centrele de azil IGI - care pot acoperi un maxim de 1500 persoane. 

Potrivit declaratiilor oficiale, noii refugiati vor fi distribuiti în 3 forme de cazare: centrele IGI, tabere mobile și în hoteluri, pensiuni și sali de sport.

Locurile de amplasare şi capacitatea acestora încă nu sunt ştiute. 

×
Subiecte în articol: Ucraina România refugiati
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close