Antena 3 Actualitate Social Ce va face noul guvern cu pensiile și salariile românilor

Ce va face noul guvern cu pensiile și salariile românilor

18 Oct 2019   •   08:19
Ce va face noul guvern cu pensiile și salariile românilor
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Până la finalul anului noul Guvern trebuie să decidă dacă va crește salariul minim pe economie. Vor urma negocieri cu patronatele și sindicatele. 

Cei din coaliția PSD- ALDE promiteau, prin programul lor de guvernare, că salariul minim net va creşte anual cu 100 lei, astfel încât din 2020 acesta să fie mai mare decât echivalentul a 300 euro. Şi salariul minim pentru cei cu studii superioare, urma să fie majorat, anual, cu 150 lei, net. Un calcul simplu arată că, în cazul în care Guvernul îşi ținea promisiunea, salariul minim net pe economie urma să crească de la 1.263 lei, echivalentul a 263 euro , la 1.363 lei, echivalentul a 283 euro. În cazul angajaţilor cu studii superioare, salariul minim net creştea de la 1.413 lei, pentru un salariu de 2.350 lei brut, la 1.563 lei, pentru un salariu de 2.620 lei brut. 

Cei de la PNL, desemnaţi să formeze noul Guvern de preşedinte, evită să spună dacă vor menţine acest calendar de creştere sau vor îngheţa salariul minim. Liberalii spun că vor face o analiză, vor discuta cu sindicatele şi patronatele. Candidatul USR PLUS la alegerile prezidenţiale, Dan Barna, susţine însă eliminarea impozitării salariului minim, afirmând că trebuie "să încetăm să mai impozităm sărăcia". 

La 1 septembrie 2020, punctul de pensie trebuie să crească la 1.775 de lei, iar din aceeaşi lună însă din 2021 acesta va fi majorat la 1.875 de lei. PNL susţine că va menţine cuantumul pensiilor, dar, despre recalculările pe noua Lege, liderii nu vorbesc. Ele ar trebui să înceapă din această toamnă, calendarul aplicării acestei legi fiind întârziat cu 6 luni, fiind atacată chiar de liberali la CCR. În schimb, cei de la USR, într-o analiză internă pe care i-au propus-o prezidenţiabilului Dan Barna, susţin o creştere diferenţiată a pensiilor şi eliminarea celor speciale, la fel ca cei din PNL. 

Despre majorările salariale anuale, liberalii susţin că este prematur să spună ce vor face la guvernare. Legea salarizării prevede creşteri anuale până în 2022, ale salariilor bugetarilor, cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, cu 25% din diferența dintre salariul în plată și cel prevăzut în grila din 2022. Mai mult, salariile profesorilor trebuie majorate de la 1 septembrie 2020 la nivelul prevăzut în grila din 2022. 

Tăierile de cheltuieli vor fi însă în centrul programelor pentru 2020 şi la PNL, dar şi la USR. Eliminările din sistem prin înghețarea de noi angajări şi restructurarea masivă a instituțiilor ar urma din ianuarie, spun şi cei de la USR. Sunt vizaţi în special funcționari bine plătiți şi cei numiţi politic. Mai mult, voucherele de vacanţă vor deveni istorie, la fel cumulul pensiei şi salariului la stat. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close