Antena 3 CNN Actualitate Social Doi veri din România, despărțiți în timpul Holocaustului, reuniți după 75 de ani: „E așa bine să te văd după atâția ani” (VIDEO)

Doi veri din România, despărțiți în timpul Holocaustului, reuniți după 75 de ani: „E așa bine să te văd după atâția ani” (VIDEO)

Timp de 75 de ani, Morris Sana a trăit cu convingerea că vărul și cel mai bun prieten al său, Simon Mairowitz era mort. Sana, în vârstă de 87 de ani și Mairowitz, în vârstă de 85 de ani, au plâns de bucurie când s-au reunit în Israel, în octombrie 2019.

Doi veri din România, despărțiți în timpul Holocaustului, reuniți după 75 de ani: „E așa bine să te văd după atâția ani” (VIDEO)
Sursa foto: foto: Pixabay
de Ina Stoica    |    13 Ian 2020   •   18:31

Morris Sana și Simon Mairowitz sunt veri și au fost și cei mai buni prieteni în copilărie, până când haosul și panica create de cel de-al Doilea Război Mondial și de Holocaust, i-a despărțit și au fugit din România, fiecare urmându-și familia.

Cei doi s-au pierdut reciproc în timp ce fugeau de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și 75 de ani mai târziu, supraviețuitorii Holocaustului s-au reunit.

„Îmi pare bine să te revăd”, i-a spus Sana vărului său.

 „E așa bine să te văd după atâția ani. 75 de ani ai așteptat. Știu că a trecut mult timp, dar acum suntem iarăși unul alături de celălalt”, îi răspunde Mairowitz.

Sana locuiește în Israel, în Raanana, iar Mairowitz s-a stabilit în Marea Britanie.

Atât Morris, cât și Simon au crezut că fiecare a murit într-un lagăr de concentrare. Însă zeci de ani mai târziu, nepoata și fiica lui Morris Sana au reușit să îi găsească rudele pe Facebook, după ce au aflat că Simon Mairowitz este în viață, relatează jurnaliștii de la GoodMorning America care au făcut publică povestea celor doi.

Cei doi verișori s-au văzut ultima dată în 1943 sau în 1944, iar în scurt timp a urmat deportarea în lagărele naziste ale morții. Frații lui Morris Sana au fost uciși de naziști. El a reușit să scape, datorită aspectului său fizic ”arian”: era blond și avea ochii albaștri. În cele din urmă, Morris Sana, împreună cu mama și cu sora sa, au reușit să evadeze. S-au ascuns printre trupurile celor uciși de germani și au mers ore în șir printre drumurile anevoioase în toiul nopții.

În cele din urmă au ajuns într-un campus de refugiați din Italia unde au locuit timp de șase luni.Cu ajutorul unor rude, au reușit să ajungă în Paris, acolo unde au locuit câțiva ani și, în cele din urmă au ajuns în Israel.   .

Din acea perioadă, Morris Sana își amintește frica, frigul și foamea. Au supraviețuit și au ajuns într-o tabără de refugiați din Italia. Cu ajutorul unor rude, au reușit să ajungă în Paris, și în cele din urmă în Israel. Familia lui Simon Mairowitz a fost exterminată de naziști. În ultimul moment, Simon Mairowitz și sora sa, Betty, au fost salvați de un colonel englez care a decis să îi ducă în Anglia, unde i-a lăsat îngrija unui orfelinat. Din greșeală, numele lor au fost trecute printre cele ale celor uciși în Holocaust și înregistrați în arhivele Institutului Yad Vashem din Israel.

Morris Sana a crescut în religia iudaică, iar Simon Mairowitz în cea catolică. Ultima dată când Morris Sana s-a întâlnit cu Simon Mairowitz, primul avea 12 ani, iar ultimul 10 ani. Acum, primul are 87 de ani, iar celălalt 85. 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close