Antena 3 CNN Actualitate Social Jocurile de noroc, permise doar cu buletinul! Cum încalcă noua regulă legislația privind protecția datelor personale

Jocurile de noroc, permise doar cu buletinul! Cum încalcă noua regulă legislația privind protecția datelor personale

O lege care a fost adoptată recent îi obligă pe pasionații de jocuri de noroc să prezinte CNP-ul la intrarea în săli, însă specialiștii spun că această normă încalcă regulamentul privind protecția datelor personale.

Jocurile de noroc, permise doar cu buletinul! Cum încalcă noua regulă legislația privind protecția datelor personale
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Feb 2023   •   23:20

Participanții la Loto sau la jocurile de noroc sunt obligați să prezinte buletinul la intrarea în agenții, iar această regulă a fost introdusă recent prin Legea 326 din 28 noiembrie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009.

Noua lege spune că  "organizatorii de jocuri de noroc vor identifica persoanele care intră în incinta locațiilor în care se organizează și se exploatează jocuri de noroc și vor ține evidența, în format electronic, a datelor de identificare ale acestora. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia și se păstrează pentru un interval de minimum cinci ani de la constituire”.

De asemenea, agențiile care organizează jocuri de noroc trebuie să „întocmescă, în format electronic, bazele de date referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia și se păstrează pentru un interval de minimum 5 ani de la constituire”.

Pasionații de jocuri de noroc sunt revoltați și nu sunt de acord cu noua regulă.

Citește și: Elevi suprinși la păcănele, pe calculatoarele școlii, în timpul unui exerciţiu de cutremur: "I-am lăsat să acceseze ce voiau ei”

„Cea mai nouă găselniță. Să joci un bilet la Loto trebuie să prezinți CNP-ul, chipurile să vadă dacă ești major.Acum este mai simplu, știu dinainte fiecare ce bilet a jucat și este mai ușor de atribuit câștigul, direct la persoană care trebuie. Ce părere aveți?”, se arată într-un comentariu de pe Facebook.

Noua reglementare încalcă legislația GDPR

Avocatul Adrian Cuculis a explicat cum încalcă noua reglementare legislația Regulamentului general privind protecția datelor.

"Este un proiect de lege vădit ilegal și în contradicție cu prevederile GDPR, având în vedere că legea arată că perioada de stocare a datelor cu caracter personal trebuie să fie cât mai scurtă. 

Vorbim de culegerea și prelucrarea datelor personale ale unui vizitator.

Ținând cont de acest lucru, opinez că în primul rând legea ar putea să aibă un iz neconstituțional, dar pe de altă parte, ar putea să încalce standardele europene în materie de date cu caracter personal și să intre în conflict cu legislația europeană”, a declarat Adrian Cuculis, potrivit adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: loto jocuri de noroc
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close