Antena 3 CNN Actualitate Social Pensii 2020. Vor crește sau nu pensiile românilor? Anunțul ministrului Finanțelor

Pensii 2020. Vor crește sau nu pensiile românilor? Anunțul ministrului Finanțelor

Pensii 2020. Ministrul de Finanțe a anunțat că încă nu a prezentat scenariile posibile pe care le ia în calcul pentru creșterea bugetară.

Pensii 2020. Vor crește sau nu pensiile românilor? Anunțul ministrului Finanțelor
Sursa foto: hepta
13 Iun 2020   •   10:05

Florin Cîțu susține că așteaptă mai întâi execuția bugetară la șase luni, date care vor fi disponibile la sfârșitul lunii iunie.

Cel mai probabil la începutul lunii iulie ar putea fi formulate niște propuneri în perspectiva rectificării bugetare. 

„O decizie va fi luată după ce vom avea execuția bugetului la șase luni de zile, dar pentru această cheltuială permamentă trebuie să ne uităm la tot contextul”, a punctat Florin Cîțu la Digi 24.

Costuri permanente

Ministrul de Finanțe a susținut și că pensiile, salariile și ajutoarele sociale reprezintă costuri permanente și că este nevoie de o schimbare de paradigmă.

”În anii viitori trebuie să reducem deficitul. Nu putem sa mergem cu el la infinit. Ce spuneți sunt niște costuri permanente. Cam 80% din venituri (încasările la bugetul de stat) se duc la salarii, pensii, ajutorare sociale, alocații. Guvernul liberal va face o schimbare de paradigmă: creșterea sumei care se duce la investiții”, a declarat Cîțu. 

Ce se întâmplă cu punctul de pensie?

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a mai anunțat că decizia majorării pensiilor va aparține Guvernului și că se lucrează la două scenarii.

”Ca ministru al Finanțelor, am făcut un jurământ să prezint guvernului situația reală. În spațiul public s-a creat impresia că nu vrea Cîțu să majoreze pensiile cu mai mult de 10%. Este fals, în primul rând, nu eu decid cu cât cresc pensiile, ci Executivul, eu nu fac decât să atrag atenția că există riscuri, iar acel 10% este un scenariu care ne-ar permite să facem și investiții, și alte creșteri, să păstrăm echilibrul macroeconomic și este agreat și de finanțatorii noștri,” 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close