Antena 3 Actualitate Social Polițiștii cu funcții de conducere ar putea avea mandate de patru ani. Anunțul făcut de MAI

Polițiștii cu funcții de conducere ar putea avea mandate de patru ani. Anunțul făcut de MAI

27 Aug 2019   •   20:12
Polițiștii cu funcții de conducere ar putea avea mandate de patru ani. Anunțul făcut de MAI
Sursa foto: Foto: Ministerul Afacerilor Interne, Romania/ Facebook

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Statutului poliţistului prin care se doreşte ca posturile de conducere din Poliţie să fie ocupate pe o perioadă de patru ani, dar şi limitarea la trei luni a împuternicirilor în aceste funcţii. 

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de OUG pentru modificarea şi completarea Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului, în ceea ce priveşte ocuparea posturilor de conducere vacante se propune: reducerea la trei luni a perioadei în care atribuţiile asociate postului de conducere pot fi exercitate prin împuternicire, ca efect al instituirii obligaţiei unităţii în care este prevăzut postul de a organiza concurs de ocupare în situaţii şi termene prevăzute expres; prevederea în mod expres a perioadei de ocupare a posturilor de conducere, respectiv pe un mandat de patru ani, precum şi a situaţiilor de suspendare/încetare a mandatului. 

De asemenea, proiectul prevede şi posibilitatea dispunerii unei verificări asupra modului în care şi-a îndeplinit atribuţiile persoana ce ocupă o funcţie de conducere. 

"Instituirea posibilităţii persoanei care are competenţa de numire a poliţistului care ocupă o funcţie de conducere de a dispune verificarea (de către o comisie) a modului de îndeplinire a obligaţiilor referitoare la sarcinile, îndatoririle şi responsabilităţile care revin ocupantului postului, organizarea şi planificarea activităţilor, oportunitatea şi operativitatea deciziilor, exercitarea controlului şi a autorităţii, realizarea unui climat optim de muncă, motivarea subordonaţilor, capacitatea de relaţionare, receptivitatea la iniţiativele personalului; stabilirea măsurii care se dispune, în urma verificării, când se constată existenţa unei situaţii de exercitare necorespunzătoare a funcţiei de conducere, respectiv eliberarea din funcţia de conducere, cu avizul consultativ al organizaţiei sindicale/profesionale din care face parte poliţistul; stabilirea măsurilor de protecţie pentru poliţist, la încetarea mandatului", se explică în document. 

Totodată, conform notei de fundamentare, poliţiştii care, la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, ocupă posturi de conducere se consideră învestiţi în funcţie pe un mandat de patru ani. 

MAI justifică necesitatea adoptării proiectului prin ordonanţă de urgenţă prin prisma evenimentelor recente ce au evidenţiat "o vulnerabilitate a modului de intervenţie". 

"Evenimentele, de dată recentă, au evidenţiat o vulnerabilitate a modului de intervenţie a structurilor implicate în asigurarea ordinii şi liniştii publice. Consecinţele negative ale situaţiei actuale reclamă responsabilităţi instituţionale, ce nu pot fi amânate, pentru adaptarea la cerinţele operative. Pe cale de consecinţă, este necesară iniţierea unor măsuri administrative în ceea ce priveşte asigurarea managementului de calitate al structurii, respectiv instituirea unor instrumente care să asigure atât funcţionalitatea prevederilor statutare, cât şi îmbunătăţirea cadrului de organizare şi dezvoltare a carierei poliţistului. Astfel, toate aceste elemente constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată", se precizează în proiect. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close