Antena 3 CNN Actualitate Social România, țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană

România, țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană

România ocupă primul loc în clasamentul țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai multe mame minore.

România, țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană
Sursa foto: pixabay.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Mar 2023   •   09:44

România este țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană, care nasc înainte de 15 ani.

În medie, în ultimii cinci ani, două minore au născut în spitalele de stat din sud-estul țării.

Autoritățile statului, care ar trebui să monitorizeze și să prevină fenomenul, nu colaborează între ele și, în cele mai grave cazuri, nici măcar nu știu câte adolescente devin mame mult prea devreme.

Conform informațiilor furnizate de reprezentanța Comisiei Europene, România, din 2015 până în 2021, a ocupat constat primele locuri din Europa, privind numărul mamelor minore.

Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei "Salvaţi Copiii România", a atras atenţia, la începutul lui 2021, asupra faptului că în România se înregistrează 40% dintre toate sarcinile din UE, la fete sub 15 ani şi 23% în rândul fetelor sub 19 ani.

Citește și: Cele mai ieftine locuri din lume unde poți trăi: Un oraș din România se află în top

Zonele cu cele mai multe mame adolescente, sub 19 ani, sunt judeţele Bihor, Suceava, Iaşi, Vaslui, Constanţa sau Bucureşti, iar în Mureş, Dolj, Braşov sau Bacău se înregistrează cele mai multe mame care au vârsta sub 15 ani.

Psihologii atrag atenția asupra necesității orelor de educație sexuală și spun că este important ca acest subiect să fie discutat din timp cu cei mici, astfel încât să-și lămurească anumite curiozități din surse sigure.

"Atunci când un copil prezintă anumite curiozități, părinții ar trebui să  fie atenți și să le explice, conform puterilor de înțelegere, ce înseamnă sexualitatea și ce înseamnă prevenția.

În cadrul școlilor, cred că ar trebui să se vorbească despre acest subiect gradual, pentru că aceste ore contribuie la procesul de autocunoaștere și la dezvoltarea unui comportament relațional bazat pe respect.

Copiii trebuie să fie preveniți, ei ar trebui să știe ce înseamnă hărțuirea și exploatarea sexuală. La școală, ei vor învăța despre propriul corp, despre relațiile intime, iar expunerea va fi făcută de o persoană specializată.

Ei trebuie să cunoască ce înseamnă o relație sănătoasă, respectul, acceptarea și limitele, pentru că limitele pot evita abuzul și hărțuirea sexuală. În urma acestor cursuri, elevii își pot schimba, de asemenea, obiceiurile sau impresiile dobândite din mediul online", a explicat Keren Rosner, psiholog.

×
Subiecte în articol: mame minore Uniunea Europeană
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close