Antena 3 CNN Actualitate Social Strigătul medicilor din România, în pandemia de coronavirus: E vorba de o biată gripă. Pacienții au o teamă indusă!

Strigătul medicilor din România, în pandemia de coronavirus: E vorba de o biată gripă. Pacienții au o teamă indusă!

Două somități din mediul medical au vorbit în exclusivitate, pentru Antena 3, despre criza generată de pandemia noului coronavirus. ”Nu poți să îl lași pe pacient să facă ce o vrea Dumnezeu”, spune șeful Secției de Chirurgie Toracică, Ioan Cordoș.

Strigătul medicilor din România, în pandemia de coronavirus: E vorba de o biată gripă. Pacienții au o teamă indusă!
17 Iun 2020   •   23:54

”Din păcate pacienții au resimțit cel mai mult criza de coronavirus, având în vedere starea de tensiune și groază, picurată zi de zi de media. Și mai ales că s-a constituit acel Comandament. Faci acest comandament când ai război civil, nu când ai o gripă. E vorba despre o biată gripă.

S-a făcut o statistică să se vadă cum au murit oamenii, de ce afecțiuni. Mult mai mulți au murit de afecțiuni cardiovasculare care nu au reușit în această perioadă să își vadă medicul curant. Aceste afecțiuni trebuie evaluate periodic. Nu pot să îl lași pe pacient și să facă ce o vrea Dumnezeu. Asta s-a întâmplat și la noi. O serie de pacienți cu boli cronice, de teamă nu au ajuns la spital, de temă. O teamă indusă.”, a declarat pentru Antena 3, șeful secției de Chirurgie Toracică ”Marius Nasta!, prof. Ioan Cordoș.

Bolnavii trebuie să se adreseze specialității, nu coronavirusului

”Trebuie să ne gândim că a fost un moment cu multe necunoscute și teama veneau de la grozăviile care se întâmplau în China, în Italia, în țări civilizate, cu nivele medicale mult peste noi.

Atunci mi se pare oarecum firesc ca începutul să fi fost destul de greu și toate autoritățile au pus mână de la mână și cum populația noastră s-a purtat ok, iar după două luni am constatat că ne-am așezat pe un trend obișnuit al unei boli infecțioase.

Bolnavii trebuie să ajungă la specialitățile cărora ei li se adresează. Nu covidul se adresează. La pilmonar, la noi, trebuie să vină bolnavii cu covid pulmonari. Primii după noi, care și-au făcut treaba excepțional au fost cei de la Carol Davila, unde au venit toți bolnavii renali. Fiecare spital trebuie să facă acest lucru”, a spus șeful ATI ”Marius Nasta”, conf. univ. dr. Radu Stoica pentru Antena 3.

Întregul interviu, în materialul video de mai jos.

×
Subiecte în articol: medici coronavirus
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close