Antena 3 CNN Actualitate Social Un cioban a făcut un cadou de 4,5 milioane de euro! Cât câştigă un oier în România

Un cioban a făcut un cadou de 4,5 milioane de euro! Cât câştigă un oier în România

ANAF a pretins unui bărbat din judeţul Mureş, să achite peste 2,3 milioane de lei, impozit şi penalităţi, pentru o avere nejustificată. Omul a dat însă Fiscul în judecată, spunând că banii provin de la tatăl său, unul din cei mai importanţi oieri din partea locului.

Un cioban a făcut un cadou de 4,5 milioane de euro! Cât câştigă un oier în România
Sursa foto: Pixabay.com
de Georgiana Adam    |    26 Oct 2020   •   15:15

După o verificare a Directiei Control Venituri Persoane Fizice cu Risc Fiscal din cadrul ANAF, inspectorii  i-au stabilit de plata un impozit pe venit de 1,6 milioane lei. La aceasta s-a mai calculat dobânzi de 470.000 de lei şi penalitati de peste 245.000 de lei. Astfel, s-a ajuns ca bărbatul să fie pus la plata unei sume de peste 2,3 milioane lei, scrie ziare.com. 

Cadou de 4,5 milioane euro, de la părinţi

Bărbatul nu s-a lăsat şi a deschis proces în luna mai a acestui an, la Tribunalul Mureş, cerând suspendarea şi anularea deciziilor de impunere.

El a aratat ca "a beneficiat, în perioada 2014 - 2016, de donaţii de la părinţi în cuantum total de aproximativ 4,5 milioane euro, care fiind dobândite cu titlu gratuit, nu sunt impozabile. Mureşanul a explicat cum a ajuns să îi doneze tatăl sau, înainte de a muri, o asemenea sumă. 
Bărbatul a aratat că timp de peste 40 de ani, tatăl său a fost cel mai renumit cioban din zona comunelor Corunca şi Livezeni, din Mures, având mii de animale şi zeci de hectare de teren.

Cât poate câştiga un oier în România

Fiul oierului din Mures le-a făcut judecătorilor şi un calcul care explică milioane de euro din oierit. El a arătat ca tatăl sau a crescut oi din rasa "spanca", care genereză fiecare venituri de 1.255 de lei anual, cuantificând brânza, urda, lâna şi mieii pe cap de animal. Totalul profitului din oierit în perioada 1976-2017 s-a cifrat astfel, 43 de milioane de lei, la care se adaugă alte peste trei milioane de lei provenite din creşterea unor oi deţinute de consăteni şi la care avea cotă parte.
De asemenea, între anii 1981-2011 tatăl său a obţinut alte 22 de milioane de lei din creşterea şi vânzarea porcilor.

Fiul ciobanului a arătat că în cei 42 de ani de oierit, tatăl său a acumulat economii de cel puţin 68.918.200 lei. El a mai spus că şi fraţii săi au primit de la părinţi un sprijin substanţial pentru a-şi pune pe picioare afaceri locale (carmangeria si magazinele de mezeluri Ponderosa, restaurantele Tempo si Laci Csarda, hotel Tempo, lantul de magazine alimentare Palas). 

Procesul, pierdut în prima fază

Judecatorii Tribunalului Mureş au respins cererea bărbatului, menţinând decizia de impunere prin care este obligat să achite peste 2,3 milioane lei. Oamenii legii au justificat decizia prin faptul că în ciuda explicaţiilor şi dovezilor, doar 2,5 milioane euro au justificare din totalul de 4,5. Decizia nu este definitivă, ea urmând a fi supusă căilor de atac. 

×
Subiecte în articol: mures
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close