Antena 3 CNN Actualitate Social Vouchere de vacanţă 2024. Greşeala care te lasă fără bani pe card

Vouchere de vacanţă 2024. Greşeala care te lasă fără bani pe card

Tichetele de vacanță sunt un beneficiu pe care angajatorii îl pot oferi angajaților, dar sumele se pot confisca în anumite condiţi.

Vouchere de vacanţă 2024. Greşeala care te lasă fără bani pe card
de Alexandra Dima    |    31 Mar 2024   •   20:00

Românii care au primit vouchere de vacanță trebuie să fie cu atenție la un aspect crucial legat de valabilitatea acestora. Potrivit legislației în vigoare, voucherele sunt valabile timp de un an de la data emiterii lor și pot fi folosite exclusiv de către titularul lor, pe baza actului de identitate. Valoarea unui voucher este stabilită la 1.600 de lei pe an pentru fiecare salariat. Este important de reținut că, dacă un beneficiar nu folosește voucherele în termenul stabilit, risca să rămână fără acești bani alocați pentru vacanță.

În plus, voucherele de vacanță pot fi utilizate numai pentru achiziționarea de servicii turistice de la unitățile afiliate, iar nerespectarea acestui aspect poate atrage amenzi considerabile conform legislației. Este esențial ca beneficiarii să consulte lista partenerilor emitentului voucherelor pentru a alege o unitate de cazare potrivită pentru vacanța lor.

Ministerul Turismului avertizează că vânzarea voucherelor de vacanță este interzisă, iar amenda pentru comercializarea acestora este extrem de severă, ajungând până la 26.600 de lei. În același timp, unitățile de cazare sau agențiile de turism care acceptă vouchere emise pentru alte persoane pot fi amendate cu 13.300 de lei.

Astfel, este esențial ca românii care au primit aceste vouchere să își aleagă cu grijă destinațiile și să folosească aceste tichete în decursul perioadei de valabilitate pentru a evita eventualele pierderi financiare și sancțiuni.

Vouchere de vacanţă 2024. Amenzi uriașe pentru cine nu respectă prevederile

Este bine de ştiut că orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz.”, a precizat Ministerul Finanțelor.

Voucherele de vacanţă au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an din 2024

Voucherele de vacanță destinate bugetarilor au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an, aceasta fiind suma alocată în cazul unui program full-time. În cazul în care un angajat are un contract de muncă part-time sau lucrează la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanță stabilite pentru programul normal de lucru.

Este important de menționat că această facilitate se aplică doar personalului cu salarii lunare nete care nu depășesc suma de 8.000 lei. Prin urmare, doar angajații cu venituri lunare de până la 8.000 lei sunt eligibili pentru a beneficia de aceste vouchere de vacanță.

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Voucherele de vacanţă  se pot folosi de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Dar există unele restricții cu pricire la aceste tichete.

Mai exact, voucherele de vacanţă sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Mai mult decât atât, trebuie ştiut faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Voucherele de vacanţă au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite. De asemenea, voucherele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care îți sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul tău lunar.

 

×
Subiecte în articol: tichete de vacanţă
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close