Antena 3 CNN Actualitate Soluţia dezvoltatorilor imobiliari dacă nu obţii credit pentru casă: iei apartamentul cu chirie

Soluţia dezvoltatorilor imobiliari dacă nu obţii credit pentru casă: iei apartamentul cu chirie

Soluţia dezvoltatorilor imobiliari dacă nu obţii credit pentru casă: iei apartamentul cu chirie
07 Noi 2008   •   19:16

Ce te faci când ai apucat să dai avans la casă dar banca nu vrea să îţi mai dea credit, intri în panică, plângi după bani? Fenomenul pare să se extindă iar marii dezvoltatori imobiliari caută soluţii. Ce mai nouă: iei apartamentul dar îl iei cu chirie.
În Bucureşti sunt proiecte începute şi de 5 ani. Altele de mai puţin de un an. În cele mai multe cazuri omul a dat un avans de ordinul zecilor de mii de euro. Erau alte vremuri iar apartamentele se vindeau ca pâinea caldă. Îţi trebuia doar o preaprobare de la bancă.
Acum banca ori îţi spune că nu te mai încadrezi, ori te plimbă pur şi simplu amânând la infinit aprobarea creditului pentru restul banilor. Dezvoltatorii s-au văzut nevoiţi să sară în ajutorul clienţilor. Nu de alta dar nimeni n-are ce face cu un apartament care stă gol, degeaba.
?Cine doreşte o garsonieră astăzi, ar trebui să plătească 390.000 de lei. Are posibilitatea să se mute astăzi plătind o chirie de două mii de lei pe lună şi luându-şi un credit de 350 de mii de lei?, declară Carmen Săndulescu, director financiar.
Altfel spus te muţi în casa pe care ai vrut-o ca proprietar, dar în calitate de chiriaş. Te obligi să stai în ea cel puţin un an, dar ai la dispoziţie patru ca să o cumperi.
Chiria este atât de mare încât unii ar putea-o numi penalizare. În disperare de cauză poţi accepta asta, doar ai visat clipa în care te vei muta casa nouă. Criza asta, îţi spui, este doar un coşmar care se va termina poate peste câteva luni.
Nu e chiar pe placul românilor care vor să fie proprietari să plătească chirie pentru propria casă. Dar, criza financiară îi aduce în situaţia asta. Sunt în imposibilitatea de a lua un credit acum, dar trăiesc cu speranţa că situaţia se va schimba în următorii patru ani.
Alţii au avut noroc. N-au dat avans. Vroiau o casă dar acum au decis să mai aştepte căci preţurile scad. Pentru ei dezvoltatorii au inventat un alt contract special. Unul care prevede că până la finalul lucrărilor preţul se va ajusta în funcţie de scăderea pieţei. Degeaba, târgurile de imobiliare sunt pustii.
Observator

×
Subiecte în articol: apartament chirie
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close