Antena 3 CNN Actualitate Spitalele din România au nevoie de 2 miliarde de euro pentru a ajunge la nivelul celor occidentale

Spitalele din România au nevoie de 2 miliarde de euro pentru a ajunge la nivelul celor occidentale

Spitalele din România au nevoie de 2 miliarde de euro pentru a ajunge la nivelul celor occidentale
Sursa foto: spital
23 Apr 2009   •   23:40

Spitalele din România au nevoie de 2 miliarde de euro pentru a ajunge la dotări asemănătoare cu unităţile medicale din Occident. S-a găsit însă doar o mică parte. 70 de milioane de euro pentru echiparea secţiilor de anestezie şi terapie intesivă.

Un aparat de monitorizarea la patul fiecărui bolnav. O staţie centrală în mijlocul încăperii. E doar o mică parte din dotarea necesară într-o secţie de anestezie şi terapie intensivă. Nu toate spitalele se pot bucura însă de aşa ceva. De aceea, anul acesta, Ministerul Sănătăţii va aloca 70 de milioane de euro numai pentru ATI.

?Este imposibil să putem acoperi această nevoie într-un singur an. Dar, cu siguranţă, putem face paşi în această direcţie?, a declarat Ion Bazac, ministrul Sănătăţii.

Chiar dacă e criză, ministrul Sănătăţii e hotărât. E nevoie şi de alte spitale, de data asta, unele regionale. E ideea fostului ministru al Sănătăţii, numai că actualul şef de la Sănătate a mai redus din ele, de la 28, la 15. Unele vor fi construite la Cluj, Bistriţa, Iaşi, Craiova sau Timişoara.

?Pentru şapte spitale există finanţare şi vor începe licitaţiile, pentru celelalte se caută parteneriat public privat?, a precizat Ion Bazac.

Mai ales ca în mai puţin de trei luni, ministrul vrea să introducă co-plata. Adică, pacienţii să fie puşi să-şi plătească o parte din costurile tratamentelor. Astfel, firmele private vor fi stimulate să investească în spitale.

Observator

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close