Antena 3 CNN Actualitate Ştirea Zilei: România este în criză generală?

Ştirea Zilei: România este în criză generală?

Ştirea Zilei: România este în criză generală?
Sursa foto: Stirea Zilei
05 Feb 2009   •   20:50

Acum două săptămâni un bărbat a murit, uitat în camera de gardă a Spitalului judeţean din Slatina. Presa a făcut tămbălău, oamenii s-au emoţionat, medicii au protestat, ministrul Sănătăţii a sancţionat. Şi ce dacă? S-a întâmplat din nou, la Satu Mare. O bătrână bolnavă şi săracă a murit cu o reţetă în mână, după ce a fost plimbată două zile prin spitale. 7 doctori sunt anchetaţi. Valul de critici a pornit din nou. Oamenii condamnă mai ales condiţionarea actului medical de plicul cu bani. Acelaşi reproş este adus însă şi justiţiei. Consiliul superior al magistraturii a sancţionat astăzi mai mulţi judecători şi procurori pentru deciziile în cazul Gorbunov. Judecătoarea din Craiova, cea care l-a pus în libertate, e cercetată disciplinar. În acest timp, politicienii de la guvernare se ceartă ca fraţii pe serviciile secrete. În lumea lor, asta e ceea ce contează.
Acestea, dar şi alte subiecte au fost dezbătute, pe larg, de către Ioan Mustaţă - avocat, Constantin Dudu Ionescu - fost ministru al Apărării şi Bogdan Licu - preşedinte secţia procurori din CSM, în cadrul emisiunii Ştirea Zilei, moderată de Gabriela Vrânceanu Firea.
Un alt caz de indiferenţă a medicilor zguduie sistemul medical. De această dată, o femeie de 71 de ani a fost plimbată nu patru ore ca la Slatina, ci două zile între secţiile spitalului de urgenţă Satu Mare, văzută de un cardiolog şi trimisă, în final, acasă, doar cu o reţetă. Femeia a murit câteva ore mai târziu.
Referitor la acest caz, avocatul Ioan Mustaţă susţine că numeroasele reforme din domeniul sănătăţii reprezintă una dintre cauzele pentru care astfel de tragedii au loc. "Se pune întrebarea: România funcţionează normal, sau există o criză generală în sistem?", se întreabă acesta.
Totodată, Ioan Mustaţă susţine că trebuie să se ia măsuri drastice, însă populaţia nu trebuie manipulată cu ideea conform căreia "criza se datorează exclusiv medicilor".
Cât priveşte cazul judecătoarei din Craiova, Mustaţă susţine că "unii judecători consideră inamovibilitatea ca un scut la indisciplină sau corupţie".
"Problema este că nu e un singur Gorbunov", este de părere fostul ministru al Apărării, Constantin Dudu Ionescu.
"Noi, justiţia, CSM-ul am pierdut bătălia mediatică", susţine preşedintele secţiei procurori din CSM, Bogdan Licu. "Justiţia este în criză. Numai în ianuarie s-au pensionat 100 de magistraţi din cauza acestei nebunii", mai spune Bogdan Licu.
Totodată, Licu a adăugat că "Justiţia trebuie să se reformeze din interior".
Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Stirea Zilei
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close