Antena 3 CNN Actualitate Ce au oferit SUA pentru a convinge Rusia să nu invadeze Ucraina. România și Polonia, pe listă

Ce au oferit SUA pentru a convinge Rusia să nu invadeze Ucraina. România și Polonia, pe listă

Occidentul a propus Rusiei măsuri concrete de creștere a transparenței şi controlului armamentului, iar un eventual acord cu Moscova ar putea include efectuarea de inspecții reciproce, inclusiv în bazele NATO din România şi Polonia.

Ce au oferit SUA pentru a convinge Rusia să nu invadeze Ucraina. România și Polonia, pe listă
Sursa foto: Twitter/World news
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Ian 2022   •   10:51

Potrivit unui material publicat în The Wall Street Journal, în răspunsul scris trimis Rusiei de SUA, este evocată posibilitatea ca oficialii Moscovei să inspecteze bazele americane din Polonia și România.

Înainte de a transmite propunerile la Moscova, oficialii americani au arătat aliaților europeni un document confidențial, subliniind câteva posibile soluții, inclusiv ideea inspecțiilor rusești.

Moscova susține că sistemele anti-balistice din România și Polonia ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, o acuzație pe care SUA au respins-o.

Inspecțiile ar fi menite să liniștească Rusia că lansatoarele nu pot fi folosite în scopuri ofensive. Propunerea SUA reclamă și acțiuni reciproce din partea Rusiei, pe care partea americană nu le-a prezentat public.

În Polonia, oficialii acestei țări au declarat că guvernul este deschis pentru inspecții de apărare antirachetă, cu condiția ca Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, o enclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut miercuri o conferință de presă în care a prezentat răspunsul către Rusia, după ce Moscova a reclamat un "angajament scris" privind blocarea admiterii în NATO a Ucrainei și Georgiei și retragerea forțelor și armamentului Alianței Nord-Atlantice din țările din Europa de Est care au aderat la NATO după 1997.

Răspunsul public al NATO către Rusia: Retrageți-vă trupele din Ucraina, Georgia și Moldova

Încă dinainte de a expedia răspunsul scris la Moscova, Jens Stoltenberg a catalogat aceste cerințe drept "inacceptabile".

"(...) Suntem pregătiți să ascultăm preocupările Rusiei şi să ne implicăm într-o conversație reală despre modul în care să susținem şi să consolidăm principiile fundamentale ale securității europene la care am aderat cu toții, începând cu Tratatul Helsinki. Acest lucru include dreptul fiecărei națiuni de a-şi alege propriile aranjamente de securitate.

Rusia trebuie să evite poziționarea de forțe pentru exercitarea de presiuni, retorica agresivă şi activitățile cu impact negativ îndreptate împotriva statelor NATO şi altor națiuni.

Rusia trebuie să îşi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi R.Moldova, unde sunt dislocate fără consimțământul acestor ţări, iar toate părțile trebuie să se implice constructiv în eforturi de soluționare a conflictelor, inclusiv în Formatul Normandia", a spus Stoltenberg.

×
Subiecte în articol: SUA România Rusia Polonia inspecții
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close