Antena 3 CNN Actualitate Subiecte Limba Română Bacalaureat 2022. Care a fost tema eseului de 400 de cuvinte

Subiecte Limba Română Bacalaureat 2022. Care a fost tema eseului de 400 de cuvinte

Bacalaureat 2022. Subiecte Limba Română. Emoții mari pentru absolvenții de liceu. Prima probă scrisă a Bacalaureatului, la Limba şi Literatura Română, a început. Ministrul Educației promite că subiectele vor fi adaptate celor doi ani de pandemie, în care școală s-a făcut online.

Subiecte Limba Română Bacalaureat 2022. Care a fost tema eseului de 400 de cuvinte
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    20 Iun 2022   •   09:35

Bacalaureat 2022. Pentru filiera teoretică, profilul umanist și pentru cea vocațională, profilul pedagogic, textul suport a fost identic pentru toți elevii, indiferent de profil. Este vorba despre cel din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”, iar elevii au avut, la subiectul I.B., de scris un text de minimum 150 de cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”. 

Subiectul al II-lea – notat cu 10 puncte, a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare. 

Subiectul al III-lea – tinerii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui prersonaj dintr-o comedie studiată – este notat cu 30 de puncte, scrie edupedu.ro.

Baremele de subiecte vor fi făcute publice de Ministerul Educației la ora 15:00.

Peste 126.000 de absolvenți de liceu s-au înscris pentru susținerea examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2022, mult mai putini decât în anii anteriori. 

Le este interzis candidaților la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete. De asemenea, se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022 au început luni, 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată marți, 21 iunie, fiind urmată miercuri, 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie. 

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie. 

În ce privește istoria bacalaureatului, în 2011 când au fost introduse camerele de supraveghere, promovabilitatea a scăzut brusc, iar în 2012 a fost înregistrată cea mai mică promovabilitate, de 44,3%. 

Cum se redactează lucrările

“Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu cel mult două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către comisiile județene, în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare”, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației. 

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. 

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.  

Cum se corectează o greșeală? 

Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele “Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise. 

După ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări. 

În județul Călărași, lucrările elevilor vor fi corectate digitalizat, după cum a anunțat ministrul Cîmpeanu: „Aceste teste vor fi scanate în fața elevilor. Elevul nu suferă cu nimic. După ce vor fi scanate vor fi transmise pe o platformă în sistem securizat către evaluatori. Profesorii nu vor mai avea acea presiune de timp, să stea de la ora 8 la ora 14 într-o sală în centrul de corectură, ci vor primi lucrările anonimizate pentru a fi corectate în format electronic.” 

“Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să parcurgă, cumulat, următoarele etape/condiții: 

  • recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; 
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; 
  • media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6 (cel puțin)”. 

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie. 

Amintim că peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și consultate de Edupedu.ro.  

Sorin Cîmpeanu a declarat recent că „numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”. 

×
Subiecte în articol: Bacalaureat BAC 2022
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close