Antena 3 CNN Actualitate De ce se aud tot mai des avioane pe cerul României, de când a izbucnit conflictul Rusia-Ucraina

De ce se aud tot mai des avioane pe cerul României, de când a izbucnit conflictul Rusia-Ucraina

Activitatea avioanelor militare s-a intensificat la noi de când a izbucnit conflictul Rusia-Ucraina, iar mulţi români din diferite zone ale țării au remarcat zumzetul constant al avioanelor care zboară pe deasupra. 

De ce se aud tot mai des avioane pe cerul României, de când a izbucnit conflictul Rusia-Ucraina
Sursa foto: NATO
de Georgiana Adam    |    28 Feb 2022   •   10:52

Ceea ce devine îngrijorător pentru unii este faptul că, pe bazele de date publice precum Flightradar24 nu se regăsesc informații despre avioanele pe care le aud, potrivit hotnews.ro.

Din momentul declanșării conflictului din Ucraina, atât Forțele Aeriene Române, precum și restul forțelor NATO au intrat într-o stare de alertă și au intensificat misiunile de patrulare și supraveghere, în special în zonele din apropierea granițelor țării.

În plus, state NATO au trimis în România de urgență mai multe avioane de vânătoare care să asiste la serviciul de poliție aeriană.

Sunt zeci de avioane de vânătoare în România care execută misiuni de patrulare, dislocate astfel: 2 avioane F-35 trimise de SUA la baza aeriană Borcea/Fetești, 4 avioane Eurofighter Typhoon italiene, 6 avioane Eurofighter Typhoon germane şi 8 avioane F-16 americane.

Lor li se mai adaugă 17 avioane F-16 ale României și cele circa 20 de avioane MiG-21 LanceR pe care România încă le mai operează.

Toate aceste avioane sunt pregătite și execută misiuni de patrulare de luptă (CAP - Combat Air Patrol), pregătite practic mereu să intervină. Când sunt în zbor și în misiune CAP, ele nu au aparatele transponder pornite, adică nu vor fi vizibile pe servicii precum flightradar24.

De ce nu se văd avioanele pe Flightradar24

În afara avioanelor de vânătoare, mai există o activitate aeriană militară ce se desfășoară în aceste zile și nopți peste România - unele avioane pot fi reperate pe Flightradar24, altele nu.

Astfel, poate cea mai importantă misiune aeriană pe care NATO o desfășoară în aceste momente peste cerul României, în special în zonele de graniță cu Ucraina este supravegherea spațiului aerian cu avioane speciale radar (AWACS - Airborne Warning And Control System).

Fiindcă au un rol critic în supravegherea spațiului aerian, aceste avioane de obicei nu au transponderele pornite, astfel încât nu apar pe servicii precum flightradar24. 

Cel mai probabil cei care aud zumzetul unui avion dar nu-l găsesc pe niciun serviciu de monitorizare aud de fapt un avion de tipul AWACS aflat în misiune în zona respectivă.

Aceste avioane radar au posibilitatea de a rămâne în aer foarte mult timp pentru că sunt capabile de a fi realimentate în aer.
 

×
Subiecte în articol: avion Război Ucraina Rusia
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close