Antena 3 CNN Actualitate Surse: Nica vrea să desfiinţeze DGIPI. Şeful Direcţiei, reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore

Surse: Nica vrea să desfiinţeze DGIPI. Şeful Direcţiei, reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore

Surse: Nica vrea să desfiinţeze DGIPI. Şeful Direcţiei, reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore
Sursa foto: nica
24 Mar 2009   •   23:45

Ministrul Administraţiei şi Internelor, vrea să desfiinţeze Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, celebra Doi si un sfert şi să restructureze "din temelii" Direcţia Generală Anticorupţie . Sunt informaţii venite din interiorul MAI. In plus, marţi seară şeful DGIPI Cornel Şerban, şi şeful DGA Petre Pitcovici au fost audiaţi de procurorii anticorupţie, pentru infracţiuni conexe unor fapte de corupţie - comise în 2008.

Şeful DGIPI a fost reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore, potrivit avocatului acestuia.

Şase persoane au fost audiate în această seară la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Printre aceştia, şeful Direcţiei generale Cornel Ilie Şerban şi Petre Pitcovici, şeful Serviciului Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Cei şase ofiţeri au fost chemaţi la audieri la scurtă vreme după ce surse din cadrul ministerului de Interne au declarat că ministrul Dan Nica intenţionează să desfiinţeze Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.
Se pare că unul dintre motivele pentru care se doreşte desfiinţarea DGIPI ţine de slabele performanţe ale instituţiei.

Şeful Direcţiei generale Cornel Ilie Şerban a fost numit în funcţie pe 15 martie, de către ministrul de Interne Dan Nica. Şerban şi Petre Pitcovici, şeful Serviciului Operaţiuni din cadrul DGA, au mai lucrat împreună în urmă cu cîţiva ani, la Direcţia Antidrog.

Subcomisarul Petre Pitcovici a mai avut probleme cu legea. În 2003, pe vremea când activa la Direcţia Generală de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog, Pitcovici a fost cercetat de procurorii anticorupţie pentru trafic de droguri, în aşa-numitul dosar Venezuela.

Povestea este parcă ruptă dintr-un film cu droguri şi spioni. În decembrie 2002, autorităţile române au încercat anihilarea unei reţele internaţionale de trafic de droguri, prin infiltrarea unui informator în rândul traficanţilor care operau în Venezuela, Olanda şi România. De operaţiune s-au ocupat trei ofiţeri antidrog, între care şi Petre Pitcovici - nume de cod "Pepi".

Potrivit jurnaliştilor de la Gardianul, echipa era coordonată de procurorul DIICOT Flavius Crîznic. Agentul acoperit - Petre Dumitrescu, nume de cod "Rodriguez" - s-a întors la finalul lui 2003 cu 6 kilograme de cocaină din Venezuela, stupefiante pe care le-a trecut de vamă din aeroport Otopeni, într-o valiză şi le-a predat lui Pitcovici, fără să fie îndeplinite toate formalităţile legale. Mai exact, nu au fost martori la predarea drogurilor şi nu s-a semnat niciun proces-verbal.

Potrivit jurnaliştilor de la Gardianul, întreaga poveste a ajuns la procurorii anticorupţie, după ce informatorul Petre Dumitrescu a făcut două denunţuri, în 2004 şi 2005, în care susţinea că ceilalţi trei ofiţeri ar fi încercat să-i pună in cârcă dispariţia celor şase kilograme de cocaină. Imediat după ce informatiile au apărut în presa centrală au fost declanşate mai multe anchete. Şeful operaţiunii, procurorul Flavius Crîznic a scăpat basma curată după ce Serviciul de Inspecţie judiciară pentru Procurori din cadrul CSM nu a considerat că ar fi gestionat defectuos operaţiunea "Venezuela", iar Petre Pitcovici şi celelalte persoane implicate au primit verdict de neînceperea urmăririi penale.

Adjunctul şefului IPJ Alba şi un agent de poliţie, reţinuţi pentru 24 de ore

Problemele de la Ministerul Administratiei şi Internelor nu se opresc aici. Adjunctul şefului IPJ Alba şi un agent de poliţie au fot reţinuţi, marţi seară, de procurorii anticorupţie la Alba Iulia, dar vor fi cercetaţi în stare de libertate. Cei doi sunt acuzaţi de favorizarea unor persoane cercetate pentru luare de mită. Şeful Poliţiei din Alba nu a oferit alte detalii, spunând că este vorba despre o anchetă în curs de desfăşurare.

Inspectorul şef adjunct al IPJ Alba, Constantin Todea şi subofiţerul Dănuţ Pleşa, din cadrul aceleiaşi instituţii, au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Cei doi sunt cercetaţi pentru favorizarea unui angajat al Registrului Auto Român, acuzat de luare de mită.

Cei doi ofiţeri au respins acuzaţiile care li s-au adus.

Judecătorii curţii de Apel Alba au deliberat vreme de două ore până să respingă propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a celor doi pentru 29 de zile.

În urmă cu două zile, trei poliţişti de frontieră şi un ofiţer de poliţie din Satu Mare au fost reţinuţi pentru complicitate la contrabandă cu ţigări. Se pare ca poliţiştii implicaţi în acest caz primeau câteva mii de euro pentru fiecare transport de ţigări. Cei patru au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Antena 3

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close