Antena 3 CNN Actualitate Suspendarea lui Băsescu la Parlament

Suspendarea lui Băsescu la Parlament

Suspendarea lui Băsescu la Parlament
05 Apr 2007   •   08:47

Curtea Constituţională s-a pronunţat: preşedintele a încălcat Constituţia, dar uşor, nu grav. În schimb, şeful statului nu are drept de veto în prvinţa numirii unui ministru. Două verdicte care încearcă să împace pe toată lumea. Cum se cuvine înainte de Paşti. Preşedintele Traian Băsescu a încălcat Constituţia, dar nu atât de grav încât să merite să fie suspendat din funcţie. Curtea Constituţională s-a pronunţat joi pe cererea comisiei parlamentare care verifica activitatea preşedintelui spunând că încălcările aduse legii supreme nu sunt atât de grave încât să atragă suspendarea. Magistraţii Curţii Constituţionale arată că decizia finală aparţine Parlamentului României, care se va întruni după publicarea avizului în Monitorul Oficial. Urmează aşadar dezbaterea în plenul Parlamentului. Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat că dezbaterea în plenul celor două Camere va avea loc între 16 şi 18 aprilie.

La ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniştri, şeful statului a precizat că ?niciun articol din Constituţie nu poate fi încălcat nici puţin, nici mai mult, nici grav. Orice încălcare a Constituţiei este gravă".

Vicepreşedintele PD Ioan Oltean l-a acuzat pe Ion Iliescu că a sunat la Curtea Constituţională. Aflat la Bistriţa, democratul Ioan Oltean a spus că Iliescu a dorit să influenţeze decizia Curţii în legătură cu suspendarea preşedintelui ţării.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune că este descalificantă şi fără niciun temei afirmaţia vicepreşedintelui PD. Ion Iliescu mai spune că respectă decizia Curţii, iar PSD va continua în Parlament demersul de suspendare din funcţie a preşedintelui României.

O altă temă dezbătută de magistraţii de la Curtea Constituţională a fost şi plângerea premierului Tăriceanu în legătură cu refuzul şefului statului de a-l numi pe Adrian Cioroianu la conducerea Ministerului de Externe. Curtea a constatat că a existat un conflict de natură constituţională între premier şi preşedinte, dar acesta a fost rezolvat odată cu numirea unui nou cabinet de Tăriceanu. Şeful statului nu are drept de veto în privinţa numirii unui nou ministru, însă el îi poate cere premierului să mai reflecteze la numele acestuia, a mai precizat Curtea.

Antena3.ro

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close