Antena 3 CNN Actualitate Sute de oameni din Râşnov s-au îmbolnăvit în mod misterios în ultimele zile

Sute de oameni din Râşnov s-au îmbolnăvit în mod misterios în ultimele zile

Panică în rândul populației din orașul Râșnov, după ce aproximativ 200 de persoane s-au îmbolnăvit în ultima săptămână, dintre care 100 în ultimele 24 de ore.

Sute de oameni din Râşnov s-au îmbolnăvit în mod misterios în ultimele zile
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Georgiana Adam    |    22 Iul 2021   •   17:20

Acestea au acuzat disconfrot și dureri de burtă și s-au prezentat la medicii de familie din substația de Ambulanță Râșnov, ori s-au dus direct la farmacie pentru a-și cumpăra medicamente.

Locuitorii bănuiesc că motivul principal al aceste îmbolnăviri în masă, ar fi apa de la robinet. În ultimele ore, peste 100 de persoane din Râșnov au suferit de probleme digestive, iar în decurs de șapte zile, numărul depășește 200.

Multe dintre cazuri s-au tratat acasă, epuizând stocul farmaciei, de medicamente specifice afecțiunilor digestive, însă au fost și 11 cazuri mai grave care au solicitat ambulanța, care a transportat victimele la Spitalul de Boli Infecţioase.

Stând la rând la farmacie, o mămică, spune că are ambii copii bolnavi și că aceștia au avut dureri de burtă și stări diareice, dar și deshidratare. A venit la farmacie să ia antibiotic, deși nu a ajuns încă la medicul de familie, bănuiește că din cauza apei.

O altă doamnă spune că a avut o problemă cu soțul și a mers la dispensarul medical, iar acolo erau foarte mulți copii care așteptau la doctor, toți cu dureri de burtă, cred că este ceva de la apa potabilă.

Altă doamnă care așteaptă la rând la farmacie spune că fratele ei acuza dureri de burtă și greață și a venit să ia pastile. Deși nu aveau forme severe, aceștia au considerat că vinovată este calitatea apei.

Un copil a ajuns la Sptalul Clinic de Copii din Brașov, unde a fost internat, dar stabilizat.

”Au fost foarte multe cazuri în ultimele zile și oamenii au venit la cabinet. Din punct de vedere personal, starea pacienților este virusologă, cel mai probabil legumele și alimentele nu au fost spălate, igiena mânilor este importantă și distanțarea, neapărat. Un alt factor important este perioada de caniculă, spune specialistul. Personal, medicul crede că simptomatologia nu este din cauza apei potabile”, spune Medic Primar medicină general Sincron Frâncu Mihaela.

Autoritățile neagă, însă, posibilitatea ca numărul mare de îmbolnăviri să fie din cauza apei de la robinet, căreia i-au efectuat teste în urmă cu două săptămâni.

În urma analizelor efectuate, în data de 5 iulie, apa curentă din orașul Râșnov se afla în stare bună, nefiind infestată. 

”Apa potabilă de la robinetele râşnovenilor nu este infestată! Cel puţin asta arată ultimele analize ale specialiştilor Direcţiei de Sănătate Publică Braşov.

Periodic, din apa care ajuge la consumatorii finali se prelevează probe şi sunt analizate la laboratorul de specialitate al DSP.

Ultimele probe prelevate, în data de 05.07.2021, arată că nu există riscuri de infectare şi că apa nu este contaminată. Acestea au fost prelevate din două locaţii de pe raza oraşului Râşnov, izvoarele din Colţii Cheii şi de la un consumator final pe strada Vânători.

Astăzi, reprezentanţii DSP au prelevat, la prima oră, probe de apă şi urmează să efectueze analizele de specialitate. Conform STAS de prelevare a probelor şi a legii apelor, rezultatul analizelor va putea fi comunicat in 72 de ore. Când procedeul va fi finalizat buletinele de analizele vor fi făcute publice. Va mulţumim!”, au transmis autoritățile, conform Adevărul.
 

×
Subiecte în articol: Rasnov Digestiv apa robinet
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close