Antena 3 CNN Actualitate Secretul revoltător al brânzeturilor care au invadat piețele. Cum se produce de fapt telemeaua proaspătă

Secretul revoltător al brânzeturilor care au invadat piețele. Cum se produce de fapt telemeaua proaspătă

Secretul revoltător al brânzeturilor care au invadat piețele. Cum se produce de fapt telemeaua proaspătă
07 Dec 2016   •   13:36

În general se numeşte ”brânză proaspătă” sau ”telemea puţin sărată” şi este mult mai ieftină decât brânza ”veche”. De pildă, o telemea denumită ”proaspătă” poate costa 8 lei. La un calcul bazat pe tehnologia brânzeturilor, aflăm că acest preţ este la jumătatea costurilor cu laptele din care este făcută, potrivit Libertatea.

Iată un alt exemplu: telemeaua de bivoliță costă 13 lei, iar telemeaua de oaie costa 16,99 lei.  Lângă ele, telemeaua de Sebeş, supranumită ”grasă”, costă 22 de lei. Diferenţa este de 9 lei! Cum e posibil ca brânza de bivoliţă să coste 13 lei, cu 9 lei mai puţin decât cea de oaie? Mai mult, într-un galantar am găsit chiar şi telemea de vacă la preţul de 8 lei!

Un fermier cu experiență, din localitatea Sohatu, judeţul Călăraşi, crescător de oi şi vaci a explicat pentru ''Libertatea'':  ”Pentru a obţine un kilogram de telemea de vacă este nevoie de 7 litri de lapte de vacă. Pentru a obţine un kilogram de telemea de oaie, este nevoie de 5 litri de lapte de oaie. Un litru de lapte de vacă costă 2,5 lei, la mine, la producător, iar cel de oaie 3,5 lei. Mai ieftin nu cred că există”, ne-a spus Valentin Popa.

Astfel, 7 litri de lapte costă 17,5 lei. Dar, iată că brânza obţinută din el se vinde şi cu 8 lei kilogramul. La fel în cazul brânzeturilor de oaie: 5 litri de lapte, în valoare de 17,5 lei, produc un kilogram de brânză care se vinde cu preţuri sub 15 lei!

”Este făcută din grăsimi vegetale. Acesta este adevărul! Nu există brânză mai ieftină de 20 de lei kilogramul, care să fie făcută din lapte”, ne-a spus Valentin Popa.

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close