Antena 3 CNN Actualitate Tigările se scumpesc cu 30 - 40%, din martie

Tigările se scumpesc cu 30 - 40%, din martie

Tigările se scumpesc cu 30 - 40%, din martie
Sursa foto: Tigara
30 Ian 2009   •   19:51

Statul scumpeşte ţigările cu un an mai devreme decât negociase cu Uniunea Europeana. Astfel, preţurile vor fi majorate cu 30 - 40%. Singura veste bună este că acciza nu se aplică şi plasturilor care te ajută să te laşi de fumat. Premierul Emil Boc a anunţat că măsura ar putea intra în vigoare în luna martie. Dacă se respectă ţinta, negociată cu Uniunea Europeană, la începutul anului viitor, un pachet de ţigări ar putea costa între şapte şi opt lei, iar dacă se menţine taxa de viciu, fiecare pachet va fi mai scump cu încă un leu.
Producătorii de ţigări au reacţionat imediat la decizia neaşteptată a Guvernului. Ei spun că, în această situaţie, sunt obligaţi să îşi refacă toate planurile şi, în plus, nu sunt convinşi că statul va încasa mai mulţi bani. Ei susţin că fiecare majorare a taxelor la tutun a dus la creşterea evaziunii fiscale şi că o serie de măsuri, menite să scadă nivelul evaziunii, ar fi mult mai eficiente.
După ciferele stabilite cu oficialii europeni, din vara anului 2009, creşterea preţului pe pachetul de ţigări ar fi foarte mică, pentru că, în acest moment, în România, acciza este deja la nivelul de peste 61 de euro, faţă de 64 de euro cât se negociase iniţial. Dar la această taxă se adaugă taxa de viciu, impusă de ministerul Sănătăţii în iulie 2007.
Antena3.ro

×
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close