Antena 3 Actualitate Toni Neacșu, șah-mat la Augustin Zegrean, după ce fostul șef al CCR ”a uitat” dispozițiile Curții

Toni Neacșu, șah-mat la Augustin Zegrean, după ce fostul șef al CCR ”a uitat” dispozițiile Curții

04 Ian 2019   •   14:38
Toni Neacșu, șah-mat la Augustin Zegrean, după ce fostul șef al CCR ”a uitat” dispozițiile Curții

Avocatul Toni Neacșu îi reamintește lui Augustin Zegrean ce spune CCR cu privire la momentul motivării refuzului numirii unor miniștri, după ce fostul președinte CCR a afirmat că acest moment nu este precizat.

”Pentru că nu vreau să intru în polemică cu fostul președinte al CCR, d-ul Zegrean, care are respectul meu profesional, reproduc doar ce zice CCR cu privire la momentul în care Președintele României trebuie să-și motiveze refuzul numirii miniștrilor, respectiv concomitent cu anunțarea publică a deciziei. Dacă odată cu refuzul numirii nu există și motive redactate și aduse la cunoștință publică înseamnă că refuzul are exclusiv caracter politic și dicreționar.

"Cu referire la perioada de timp pe care Președintele o are la dispoziție pentru a-și exprima în scris motivele refuzului numirii în funcție, Curtea reține că lipsa unui termen expres prevăzut în Constituție în acest sens nu poate constitui un argument pentru tergiversarea sine die a prezentării motivelor, în condițiile în care obligația motivării subzistă, prin raportare la Decizia nr. 98/2008. Prin urmare, Președintele trebuie să își motiveze refuzul concomitent cu anunțarea deciziei sale de a nu da curs propunerii de numire formulate de prim-ministru. Rolul constituțional al autorităților publice și raporturile constituționale în care se află acestea le impun un comportament instituțional responsabil, manifestat prin exercitarea cu bună-credință a atribuțiilor și îndeplinirea de îndată a obligațiilor, în caz contrar fiind amenințată însăși buna funcționare a statului." (Decizia 875/19.12.2018, par. 88)” scrie Toni Neacșu pe Facebook.

În ceea ce privește anunțul șefului statului că va prezenta, ulterior, motivarea deciziilor de respingere a propunerilor pentru cele două ministere, Augustin Zegrean a explicat că nu este nicio lege care să stipuleze când trebuie să fie dată motivarea.

”Nu scrie în lege. În alte legi se scrie că, de exemplu, ÎCCJ trebuia să facă tragerea la sorți și 5 ani nu a făcut-o. Dacă scrie nu se face, darmite când nu scrie? Nu este nicio dispoziție legală care să spună în ce termen președintele trebuie să își motiveze refuzul. Sigur, este explicabil acest decalaj, pentru că i s-a reproșat președintelui că nu se grăbește cu numirile, dar azi șeful statului nu a mai stat să motiveze în scris. El are o motivare, doar că nu este scrisă, dar le-a dat verbal răsunsul ca ei să poată pregăti pe altcineva pentru aceste posturi. Nu cred că o vor face, vor insista pentru aceste posturi cu aceeași oameni și vor merge, din nou, la CCR. O vom lua, din nou, de la capăt”, a spus Zegrean.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close