Toţi şefii serviciilor deconcentrate vor fi demişi până vineri seară

23 Apr 2009   •   21:23
Toţi şefii serviciilor deconcentrate vor fi demişi până vineri seară

Toţi şefii serviciilor deconcentrate vor fi demişi până vineri seară. Este vorba de sute de directori, printre aceştia numărându-se inspectori şcolari şi sanitari veterinari, directori de la Garda Financiară şi de la ANAF.

Aceştia se vor afla însă, timp de o lună în preavizul impus de Codul Muncii pentru funcţiile de conducere. Ordonanţa de urgenţă care modifică procedurile de conducere a serviciilor a fost publicată în Monitorul Oficial la puţine ore după avizul Guvernului.

Serviciile deconcentrate vor fi conduse de un director coordonator al cărui mandat poate fi încheiat pe o perioadă de cel mult patru ani. Măsura a fost justificată de guvern prin necesitatea adoptării unei politici de restrângere a cheltuielilor bugetare.

Printre serviciile deconcertate se numărăr Direcţiile de Sănătate Publică, Casele de Asigurări şi Sănătate Publică, Direcţiile pentru Cultură, Culte, Patrimoniu Cultural, Comisariatele pentru Protecţia Consumatorului, Oficiile Teritoriale pentru IMM-uri.

Ordonanţa privind conducerile serviciilor deconcentrate prin care se consfinţeşte politizarea acestor funcţii a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului. Vicepremierul Dan Nica susţinea atunci că ordonanţa va permite o mai bună eficientizare a administraţiei publice şi o responsabilitate a întregului aparat guvernamental de la nivelul naţional până la cel judeţean, în situaţie de criză economică.

În opinia lui Nica, Executivul trebuie să aibă un aparat guvernamental care să lucreze în interesul cetăţeanului, cu eficienţă maximă, iar ordonanţa în cauză ar oferi instrumentele necesare în acest sens.

Deşi nu pomeneşte explicit despre un criteriu politic de numire pe funcţie, ordonanţa permite schimbarea tuturor şefilor din instituţiile locale, cum ar fi directori din inspectoratele şcolare, sanitare, din finanţele locale sau din agricultură odată cu preluarea puterii la nivel central de alt partid sau coaliţie politică.

Serviciile deconcentrate vor include posturi de director coordonator cu un contract de management pe 4 ani, cam cât ţine o guvernare.

Pentru serviciile publice deconcentrate, vor fi înfiinţate şi funcţii de director coordonator adjunct, în care numirile vor fi decise pe baza unui proiect de management redactat pe o perioadă de maximum patru ani. Va fi incheiat şi un contract de management, tot pentru maximum patru ani, cu indicatori de performanţă.

Antena3.ro

Parteneri
x close